Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Άσαντ

0
120

Σημαντικό βήμα σύσφιξης των σχέσεων Κύπρου και Συρίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25  Ιουλίου με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής κ. Χρυσοστόμου Β’ στη Δαμασκό έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Συρίας.

Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου και τη συνοδεία του υποδέχθηκε θερμά στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κύριο θέμα της σημαντικής αυτής συνάντησης, στην οποία παρέστησαν ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης  Ι’ Γιαζίγκι και ο Επίσκοπος Σελευκείας κ. Εφραίμ, αποτέλεσε η φλέγουσα κατάσταση στη Συρία αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί της με τη Μεγαλόνησο.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, από την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα ωφεληθούν και οι δύο λαοί.

Αναφορικά με τον πόλεμο και τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Συρία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καταδίκασε την τρομοκρατία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς το συριακό λαό τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών κρατών να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με τη χώρα και απευθύνοντάς τους έκκληση να άρουν το άδικο εμπάργκο, το οποίο εξοργίζει τους κατοίκους της Συρίας.

Τέλος  ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος και ότι είναι θέμα χρόνου να παταχθεί η τρομοκρατία στην πολύπαθη χώρα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Άσαντ  δήλωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους της πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης στη Συρία είναι να πληγεί ο πολυπολιτισμικός, αρμονικός και κοινωνικός ιστός της, ο οποίος ήταν χαρακτηριστικός από αρχαιοτάτων χρόνων.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε και με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τον διαβεβαίωσε ότι με την επιστροφή του στην Κύπρο θα μεταφέρει την πραγματικότητα που βιώνει ο συριακός λαός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ