Λουκέτο στην Παναγία Σουμελά

0
78

Κλειστή επ’ αόριστον λόγω «έργων» η  ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα κι έτσι για πρώτη φορά φέτος, ύστερα από πέντε συναπτά χρόνια, δεν θα τελεστεί λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην «αετοφωλιά» του Πόντου, καθώς ανακλήθηκε πρόσφατα η άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Βάσει του σχετικού εγγράφου, επίσημη αιτιολογία είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μοναστηριού λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Ωστόσο, κύκλοι του Πατριαρχείου καθώς και εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού κρίνουν ότι η επίκληση προβλημάτων στατικότητας είναι προσχηματική. Παράλληλα, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί εκ νέου η λειτουργία της μονής μετά την επιχειρούμενη ισλαμοποίηση του τουρκικού κράτους από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ιστορική μονή – σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από 88 χρόνια. Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεστεί στην ιστορική μονή πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην περιοχή τις ημέρες αυτές.

Η άδεια να ανοίγει η μονή για μία ημέρα το χρόνο ήταν διαρκής, χωρίς χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, στα τέλη Μαΐου οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ανακαλείται η άδεια, χωρίς να διευκρινίζουν εάν η ανάκληση θα ισχύσει μόνο για φέτος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, διαμαρτυρίες σημειώθηκαν και από την πλευρά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργος Παρχαρίδης, δήλωσε στη Voria.gr ότι «η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς είχε ληφθεί νωρίτερα… Στόχος τους είναι να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που συνδέεται με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία». Σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής με τη μετατροπή ορθόδοξων εκκλησιών σε τζαμιά, σχέδιο που υλοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ενώ και η Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης μετατρέπεται κι αυτή σταδιακά σε τζαμί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μαρτυρίες παράγοντα του ποντιακού ελληνισμού, ο οποίος επισκέπτεται αδιάλειπτα την περιοχή και επισημαίνει ότι στόχος του Ερντογάν είναι να προσελκύσει πληθυσμό από τα αραβικά κράτη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το σχέδιο των τουρκικών αρχών άρχισε να εκτυλίσσεται εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όχι μόνο με την κατασκευή τζαμιών αλλά και με την αγορά εκτάσεων και κατοικιών από Άραβες, κίνηση που θα ενισχύσει αναμφισβήτητα το τουριστικό ρεύμα σε αντιστάθμισμα των απωλειών που θα έχει η περιοχή εξαιτίας της σταδιακής απομάκρυνσης του ποντιακού στοιχείου που επισκεπτόταν κατά χιλιάδες την Τραπεζούντα.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει στη Voria.gr ότι στα σχέδια των τουρκικών αρχών είναι η κατασκευή και λειτουργία στην περιοχή χιονοδρομικού κέντρου, σε απόσταση περίπου πενήντα λεπτών από το μοναστήρι. «Θα γίνει σε υψόμετρο 2.800-3.000 μέτρων, σε μια φανταστική βουνοκορφή στην οποία έχει χιόνι όλο το χρόνο».

Τονίζει πως για την κατασκευή του χιονοδρομικού οι τουρκικές αρχές προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε διάνοιξη δρόμων, εργασίες για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν φουρνέλα, καθώς η περιοχή είναι βραχώδης. «Εξαιτίας αυτών προκλήθηκαν όντως ζημιές στην ιερά μονή, όμως η αναστήλωση αποτελεί δικαιολογία…».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, επίκεντρο του φετινού εορτασμού της Παναγίας για τους Ποντίους είναι το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ