Σημαντική Βοήθεια προς την Ι.Μ. Ζωγράφου Αγίου Όρους

0
132

Ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω ανάπτυξη της Ιεράς Μονής Ζωγράφου Αγίου Όρους αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας για παροχή δωρεάν εξοπλισμού συντήρησης του δασικού δρόμου της μονής, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σ΄αυτήν.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, που δεν συνηθίζει να χορηγεί χρήματα για επισκευές στην Ιερά Μονή. (Κατά καιρούς, ωστόσο, πολλές εταιρείες αλλά και Βούλγαροι ιδιώτες την έχουν υποστηρίξει με δωρεές).

Να αναφερθεί ότι η Ιερά Μονή Ζωγράφου, ιδρυμένη τον 10ο αιώνα από τρεις μοναχούς με καταγωγή από την Αχρίδα, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη, βρίσκεται στο μέσον της Αθωνικής χερσονήσου. Στέκει χωμένη σε μια δασωμένη πλαγιά και είναι αθέατη από την παραλία. Για να την επισκεφθεί κανείς, πρέπει να βαδίσει μία ώρα περίπου από τον αρσανά της και πάνω από τρεις ώρες από τις Καρυές.

Κατέχει τη στιγμή αυτή την ένατη θέση στη σειρά των αθωνικών μοναστηριών και από το 1845 χρησιμοποιείται μόνο η βουλγαρική γλώσσα στις ακολουθίες. Ανέκαθεν επανδρωμένη με μοναχούς πολλών εθνοτήτων, σήμερα αριθμεί μόνο λίγους Βουλγάρους μοναχούς.

Στη Μονή Ζωγράφου, μεταξύ άλλων, μόνασε τον 18ο αιώνα και ο μοναχός Παΐσιος ο Χιλιανδαρινός, συγγραφέας της ιστορίας του βουλγάρικου λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ