Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας στην Ξάνθη και το Μουσείο της

0
148

moni

Βορειοανατολικά της Ξάνθης, σε θαυμάσια θέση με θέα προς τον κάμπο της, στέκει το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας. Αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, αποτελεί τόπο πανθρακικού προσκυνήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο.

Άγνωστο από πού πήρε το όνομά της η μονή. Κατά μία εκδοχή οφείλεται στη μικρή θαυματουργή εικόνα του 16ου αιώνα που παριστάνει τη Θεοτόκο με τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, φέρουσα την επιγραφή «Αρχαγγελιώτισσα», ενώ σε προγενέστερες γραπτές αναφορές συναντάμε και την ονομασία «Παναγία η Χαλκαλιώτισσα».

Στη σημερινή του μορφή το μοναστήρι κτίστηκε το 1841, επί εποχής του αειμνήστου μητροπολίτου Ξάνθης Ευγενίου, στη θέση παλαιότερης μονής που καταστράφηκε λίγα χρόνια πριν από δύο φοβερούς σεισμούς.

Στήριγμα των κατοίκων της περιοχής σε δύσκολες στιγμές, η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα αποτέλεσε φάρο πνευματικής ακτινοβολίας και φυτώριο από το οποίο αναδείχθηκαν και αρχιερείς, οι οποίοι από ευγνωμοσύνη έχουν αφήσει ως κειμήλια διάφορα αφιερώματα και μάλιστα χειρόγραφα βιβλία (κώδικες).

Στις εγκαταστάσεις της μονής αυτής, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στεγάζεται το πολύ σημαντικό Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Ξάνθης, όπου οι προσκυνητές μπορούν να δουν φορητές εικόνες, αργυρά λειτουργικά σκεύη, χειρόγραφα και έντυπα εκκλησιαστικά βιβλία, καθώς και κεντημένα εκκλησιαστικά υφάσματα και ξυλόγλυπτα.

Η συλλογή του μουσείου συστάθηκε στις αρχές του 1960 από τον τότε μητροπολίτη Αντώνιο, αλλά αναδείχθηκε και προβλήθηκε στο κοινό από τον νυν Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμων.

Τα πολύ αξιόλογα εκθέματά του χρονολογούνται από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα και παρουσιάζουν ένα πανόραμα της ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στην περιοχή της Θράκης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον προσκυνητών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Ξάνθης είναι δυνατή καθημερινά, κατόπιν συνεννοήσεως με τη μονή ή με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ