Οι Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Κέρκυρα

0
67

Με αφορμή τις εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για τη συμπλήρωση 300 χρόνων από την πολιορκία των Οθωμανών και τη σωτηρία του τόπου, ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄πραγματοποίησε μια πενθήμερη επίσκεψη στο νησί, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κέρκυρας και προεξήρχε όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα.

Κατά την παραμονή του στο νησί προέβη, μεταξύ άλλων, και σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο – και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι, για να πάει μπροστά ο ελληνισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, δηλαδή να μάθει ο κόσμος να δουλεύει σκληρά και να είναι συνεπής στην πληρωμή των φόρων που του αναλογούν, καθώς το κράτος, για να δίνει μεροκάματο και παροχές στο λαό, πρέπει και να παίρνει από αυτόν.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε καμία επίπτωση στην Κύπρο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στη γείτονα χώρα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν τιμώρησε σκληρά αρκετούς από τους πραξικοπηματίες. «Εύχομαι να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις, ούτως ώστε ο λαός να μη διχαστεί, γιατί ο εθνικός διχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός. Το ζήσαμε, το βιώσαμε στην Κύπρο και εύχομαι κανένα έθνος να μη φτάσει σε αδελφοκτόνο πόλεμο», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου.

Τέλος, όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, που παραμένει άλυτο, υποστήριξε πως οφείλεται κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς οι Τούρκοι δια της ισχύος των όπλων κατέκτησαν τα σπίτια και τις περιουσίες των Κυπρίων, μια πραγματικότητα που δεν θα γίνει αποδεκτή όσα χρόνια και αν περάσουν.

«Εμείς θερμοπαρακαλούμε τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπως πριν από τριακόσια χρόνια έκανε το μεγάλο θαύμα και γλίτωσε το νησί από τους Τούρκους και η θάλασσα της Κέρκυρας έγινε ο υγρός τάφος τους, το ίδιο να κάνει και για την Κύπρο, να βοηθήσει ώστε ο Αττίλας να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη γη των πατέρων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Χρυσόστομος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ