Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

0
124
Åïñôáóìüò ôçò Ðáíáãßáò, óôï ìïíáóôÞñé ôçò Ðáíáãßáò ÓïõìåëÜ óôï ÂÝñìéï, ðáñïõóßá ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðç Ðáõëüðïõëïõ, ÄåõôÝñá 15 Áõãïýóôïõ 2016.(MotionTeam-ÔÑÕØÁÍÇ ÖÁÍÇ)

Χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας κατέφθασαν και φέτος στην Καστανιά του Βερμίου για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά και να χαρούν το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου τελέστηκε με κάθε επισημότητα η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στο πανηγυρικό συλλείτουργο προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ενώ έλαβαν μέρος οι σεβασμιώτατοι Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο εξ Ουκρανίας Επίσκοπος Λβοβ κ. Φιλάρετος και ο οικείος Ιεράρχης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απονεμήθηκε από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας ο Μεγαλόσταυρος των Κομνηνών, ενώ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Προκόπης Παυλόπουλος επέδωσε τιμητικό έπαινο στον αριστούχο μαθητή Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας Δημήτρη Αμανατίδη, ένας έπαινος που έχει θεσμοθετηθεί από το ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» στη μνήμη των μαθητών από το Μακροχώρι που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

Όσον αφορά το γεγονός ότι φέτος δεν επετράπη να τελεστεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο κ. Παυλόπουλος το χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων, ενώ προέβαλε και την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ