Η «Αποσιώπηση» της Πρωινής Προσευχής από το Υπουργείο Παιδείας

0
150

Λίγο πριν ακουστεί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς σάλος ξέσπασε από την είδηση που κυκλοφόρησε ότι το Υπουργείο Παιδείας καταργεί την πρωινή προσευχή από τα σχολεία.

Η Εκκλησία, έπειτα μάλιστα και από τους σχεδιασμούς του υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, έχει πάρει πλέον ανοιχτά θέση μάχης, καθώς σε εγκύκλιο που στάλθηκε στις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πουθενά στο πρόγραμμα δεν γίνεται αναφορά στην πρωινή προσευχή στα σχολεία, μια αποσιώπηση που ερμηνεύθηκε ως κατάργηση.

Λίγες ώρες αργότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες κατά την πρώτη Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της πρωινής προσευχής, διότι την ορίζει σχετικό εδάφιο του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998), που είναι ακόμα σε ισχύ, και ότι το ζήτημα πιθανότατα προέκυψε επειδή στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν υπήρχε αναφορά στην καθιερωμένη προσευχή.

Ωστόσο, πρόκειται για μια τυχαία «αποσιώπηση», μια απλή αλλαγή στη διατύπωση, ή μήπως ο υπουργός Παιδείας προετοιμάζει τεχνηέντως το έδαφος για την οριστική κατάργηση της πρωινής προσευχής εν ευθέτω χρόνω, όταν ενδεχομένως οι αντιδράσεις θα είναι ασθενέστερες και οι συνθήκες πιο ευνοϊκές;

Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχε ακουστεί έντονα ότι, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και των επερχόμενων αλλαγών, η πρωινή προσευχή ήταν, μεταξύ άλλων, σαφέστατα στο στόχαστρο του Νίκου Φίλη και ότι πιθανότατα θα δινόταν το δικαίωμα σε κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά να αποφασίσει τι θα πράξει επί του θέματος, σκέψη που την τελευταία στιγμή προφανώς κρίθηκε ως μη δόκιμη.

Πιθανότατα λοιπόν και παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει την οργή τόσο της Εκκλησίας όσο και της κοινής γνώμης ο κ. Φίλης επέλεξε μια μέση λύση, να μην αναφερθεί προς το παρόν η πρωινή προσευχή στη σχετική εγκύκλιο, ώστε να μην προχωρήσει εδώ και τώρα σε κατά μέτωπον σύγκρουση ούτε με την Εκκλησία ούτε με τους ΑΝΕΛ, που είναι κάθετα αντίθετα σε μια τέτοια πρόθεση.

Με τη στάση αυτή όμως εκφράζονται εμμέσως πλην σαφώς οι προθέσεις της κυβέρνησης για ριζοσπαστικές αλλαγές που άπτονται σε θέματα θρησκείας και ότι βρισκόμαστε εν αναμονή ενός προαναγγελθέντος «θανάτου». Ίδωμεν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ