Χειροτονήθηκε ο Πρώτος Μητροπολίτης Σμύρνης Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

0
84

«Καθώς θα περιπατής εις της Πούντας το φανάρι, εις το Κορντόν, το ξακουστό “Και” της Σμύρνης με τας τραγικάς αναμνήσεις και τα αιματοβαμμένα νερά της προκυμαίας, της παραλίας της σφαγής και του πόνου και όχι ασφαλώς του συνωστισμού – άπαγε της βλασφημίας – και θα ακούς τους θρήνους της απελπισίας και την απόγνωσιν εκείνων των πατέρων και αδελφών μας με τον μπόγο εις το χέρι, μεταξύ ζωής και θανάτου, οι οποίοι τώρα, περιβεβλημένοι στολάς λευκάς, ευρίσκονται όλοι εις τον Παράδεισον – από τον επίγειον παράδεισον της Σμύρνης εις τον επουράνιον…».

Με αυτά τα πλήρους συγκινήσεως λόγια έκλεισε την περασμένη Κυριακή την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης, του πρώτου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η «ιστορική» χειροτονία του μέχρι τώρα Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συλλειτουργούντων πολλών ιεραρχών, στον κατάμεστο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Παρέστησαν αρχιερείς από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό, Αγιορείτες Πατέρες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και πλήθος κληρικών, μοναχών αλλά και προσκυνητών.

Κάθε άλλο παρά τυχαία υπήρξε η ημερομηνία τέλεσης της χειροτονίας του νέου μητροπολίτη της πολύκλαυστης Σμύρνης, Βαρθολομαίου, καθώς την 11η Σεπτεμβρίου (29 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο) συμπληρώθηκαν 94 χρόνια από το μαρτύριο του τελευταίου μητροπολίτη της, Χρυσοστόμου.

Με βαθιά συγκίνηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πλήρωση της μαρτυρικής Επαρχίας Σμύρνης ύστερα από σιωπή 94 ετών και επαίνεσε την πολυσήμαντη ποιμαντική μέριμνα του μέχρι πρότινος εφημερίου της, Εψηφισμένου Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου. Πρωτίστως όμως ετόνισε τα πολλά χαρίσματα που κοσμούσαν το πρόσωπο του Χρυσοστόμου Σμύρνης – εκείνη μάλιστα την ημέρα η Εκκλησία τιμούσε τη μνήμη του κατατάσσοντάς τον στη χορεία των ιερομαρτύρων – και τη σεμνότητα με την οποία διακόνησε τον Θεσμό της Μητρός Εκκλησίας για δεκατέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε θερμά τον νέο μητροπολίτη να επιδείξει την ίδια μέριμνα και αγάπη:

«Συ καθίστασαι, μετά παρέλευση 94 ετών από της ημέρας εκείνης “της θλίψεως της μεγάλης” (Αποκ. 7,14), ο άμεσος διάδοχος του μάρτυρος προκατόχου σου Χρυσοστόμου του Καλαφάτη, του από Δράμας, ο οποίος εποίμανε τους Σμυρναίους και εγένετο “πιστός άχρι θανάτου”».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μετά τις ολόθερμες ευχαριστίες του, ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος έλαβε τη μίτρα και την ποιμαντορική ράβδο από τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχου, έκανε την απόλυση από τον Πατριαρχικό Θρόνο, ευλόγησε τα πλήθη και διένειμε το αντίδωρο δεχόμενος τα συγχαρητήρια και τις ευχές των οικείων του.

Nα σημειωθεί ότι στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ενθρόνιση στη Σμύρνη του νέου Ποιμενάρχου και στις 25 η χειροτονία του νέου Εψηφισμένου Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου, βοηθού του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ