Οξύνεται η Βεντέτα Εκκλησίας – Υπουργού Παιδείας

0
80

platutera2Μόλις λίγες ημέρες μετά το γεύμα του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Παιδείας και τον Νίκο Φίλη ταράσσοντας εκ νέου τα – επιφανειακά ήρεμα – νερά των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία.

Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα Θρησκευτικά είναι όπως όλα τα μαθήματα και ως εκ τούτου η ευθύνη για τα Προγράμματα Σπουδών ανήκει, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τα πνεύματα οξύνθηκαν για τα καλά και μετά τις εμπρηστικές για το σύνολο των ιεραρχών αναφορές του Νίκου Φίλη ως προς το ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία τις περιόδους της Κατοχής και της χούντας. Πιο συγκεκριμένα, διερωτώμενος σε τηλεοπτική του συνέντευξη για το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε «κρίσιμες» ιστορικές στιγμές, ο υπουργός έριξε λάδι στη φωτιά απαντώντας ότι η Εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Επιπροσθέτως αναρωτήθηκε: «Πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία…».

Η αντίδραση της Εκκλησίας ήταν άμεση και αναμενόμενη. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική, κίνηση προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση προς τον Νίκο Φίλη και με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έδωσε ηχηρή απάντηση για τον ρόλο της Εκκλησίας σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές. Μαζί με την επιστολή, στην οποία έκανε λόγο για ανιστόρητες και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται, ο κ. Ιερώνυμος έστειλε και ένα τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο: «Μνήμες και μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή, η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Ο κ. Φίλης, ύστερα από τις εντονότατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, επιχείρησε να γεφυρώσει κάπως το χάσμα που ο ίδιος δημιούργησε υποστηρίζοντας ότι στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν στράφηκε κατά του συνόλου της Εκκλησίας, αλλά «σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας». Και συνέχισε: «Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις».

«Αγκάθι» ο Φίλης στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης

Οι γνωρίζοντες εκ των έσω το παρασκήνιο λένε ότι τα αίτια του συγκρουσιακού κλίματος ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών είναι πολύ βαθύτερα και αρκετά περίπλοκα – εξάλλου, δεν είναι κρυφό ότι ο κ. Ιερώνυμος έχει ήδη στραφεί στον πρωθυπουργό προκειμένου να μην προωθηθούν οι αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας και να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στην κόντρα του με την Εκκλησία ο Νίκος Φίλης έμεινε – επικοινωνιακά – αρκετά μόνος, καθώς δεν υπήρξε ικανοποιητική στήριξη στο πρόσωπό του από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Και όχι μόνο αυτό. Ο Μανώλης Γλέζος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βιωματικός μάρτυρας των γεγονότων της Κατοχής και της χούντας, πήρε το μέρος της Εκκλησίας και επιτέθηκε προσωπικά κατά του Φίλη, ενώ την οργή τους για τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας εξέφρασαν και αρκετοί μητροπολίτες, κάποιοι από τους οποίους εκτιμούν ότι για ακόμα μία φορά ο Νίκος Φίλης επιχείρησε να λειτουργήσει ως «επικοινωνιακός λαγός», προκειμένου να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης αλλού και όχι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ο Πατρών Χρυσόστομος έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία διαμαρτυρήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, καλώντας τον να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό, ενώ και αρκετοί άλλοι μητροπολίτες, όπως οι Φθιώτιδος Νικόλαος και Πειραιώς Σεραφείμ, αποδοκίμασαν με συνεντεύξεις τους τα λεγόμενα του Νίκου Φίλη. Την παραίτηση Φίλη ζήτησαν και θεολόγοι της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα αναμένεται η τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ηχηρή και αρκετά σκληρή απάντηση εκ μέρους της Συνόδου προς τον υπουργό Παιδείας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ