Ήχησαν Χαρμόσυνα οι Καμπάνες στη Σμύρνη – Ρίγη Συγκίνησης στην Ενθρόνιση Βαρθολομαίου

0
197

vartho2Δάκρυα χαράς και συγκίνησης σκόρπισε το απόγευμα του Σαββάτου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, του πρώτου μετά το φριχτό θάνατο το 1922 του αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου.

Η ιστορική αυτή ενθρόνιση τελέστηκε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Άγιο Βουκόλο, στη μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία που έμεινε ανέπαφη από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με εντολή μάλιστα του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ. (Ο ναός, μετά από διάφορες χρήσεις, κυρίως ως αποθήκη, αίθουσα συναυλιών και αρχαιολογικό μουσείο, δόθηκε στην Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Σμύρνης πριν από δύο χρόνια).

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της τελετής, οι τουρκικές Αρχές έδωσαν την άδεια όχι μόνο να τοποθετηθεί μία μεγάλη καμπάνα στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Βουκόλου, αλλά και να χτυπήσει χαρμόσυνα, κάτι που έγινε με την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το γεγονός σχολίασε και ο νέος μητροπολίτης, ευχαριστώντας τις τουρκικές Αρχές για τη στήριξη στο έργο του Πατριαρχείου.

Εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Τουρκίας, ειδικοί απεσταλμένοι και διπλωμάτες πλημμύρισαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου την εκκλησία, προκειμένου να παραστούν στο ιστορικό αυτό γεγονός. (Ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απουσία του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου, με τους περισσότερους από τους παρευρισκόμενους να κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη προσωπική επιλογή σε μια τόσο σημαντική στιγμή).

Βαθύτατα συγκινημένος και αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί, ο νέος μητροπολίτης κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του αναφέρθηκε στην ιστορία και την παράδοση της Σμύρνης και στη στενή σχέση της Ορθοδοξίας με τη μαρτυρική γη της Ιωνίας, δηλώνοντας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η ποιμαντορία του θα στηριχθεί στα παραδείγματα των προκατόχων του. Μάλιστα υπογράμμισε ότι θα έχει στενή συνεργασία με τα μικρασιατικά σωματεία της Ελλάδας αλλά και την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης, προκειμένου η άλλοτε κραταιά Μητρόπολη της Ιωνίας να ανασυσταθεί από τις στάχτες της.

«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη, έπειτα από 94 χρόνια, και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης για όλους τους ορθοδόξους», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Βαρθολομαίος στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Ερυθρών κ. Κυρίλλου, η χειροτονία του οποίου τελέστηκε επίσης στο ναό του Αγίου Βουκόλου. «Σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας. Σήμερα έρχονται από όλες τις γειτονιές της Σμύρνης, παλιοί και νέοι, και τραγουδάμε τραγούδια χαράς», είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν προσφέρει στο νέο μητροπολίτη τη μητροπολιτική ράβδο.

Η ενθρόνιση του κ. Βαρθολομαίου επισφραγίστηκε με την παράδοση σ’ αυτόν δύο ανεκτίμητης αξίας κειμηλίων του ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου. Το πρώτο δωρίσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ήταν ένα αντίγραφο της χειρόγραφης εναισίμου διατριβής του Χρυσοστόμου στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με θέμα: «Θέσις Θεολογική περί του ότι Μόνη των τριών μεγάλων Εκκλησιών η Ορθόδοξος Ανατολική έστι η αληθής».

Παράδοση κειμηλίου στον νέο μητροπολίτη Σμύρνης. Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το δεύτερο κειμήλιο προσφέρθηκε από τον καθηγητή Θεολογίας και αρχαιότερο των αξιωματούχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αριστείδη Πανώτη, ο οποίος δώρισε στον Μητροπολίτη Βαρθολομαίο έγγραφο του  Χρυσοστόμου, με την υπογραφή του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ