Το Μετέωρο της Ηπείρου και η Ιστορία του

0
184

minas3Ένα από τα πιο γραφικά αξιοθέατα του Νομού Θεσπρωτίας είναι και η Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά στο ορεινό χωριό Κοκκινολιθάρι Φιλιατών. Χτισμένη σε υψόμετρο 420 μέτρων, σε περίοπτη θέση πάνω στο βράχο, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «μετέωρο της Ηπείρου».

Η ιστορία της μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με κάποιες διηγήσεις που από γενιά σε γενιά έφτασαν ως τις μέρες μας, η αρχική ονομασία ήταν Εικονολιθάρι, επειδή κάποτε πάνω στο βράχο βρέθηκε η εικόνα του αγίου Μηνά και εκεί αργότερα χτίστηκε ο ναός προς τιμήν του.

Άλλη παράδοση μας πληροφορεί ότι ο κοφτερός βράχος πάνω στον οποίο ιδρύθηκε ο ναός του Αγίου Μηνά βρισκόταν πριν σε υψηλότερο σημείο. Κάποτε αποκολλήθηκε από εκεί και από θαύμα στάθηκε στη σημερινή του θέση, χωρίς να υποστούν την παραμικρή ζημιά τα κτίσματα επάνω του.

Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι όλος ο τόπος γύρω από τον Άγιο Μηνά βούλιαξε – άδηλο πότε – και έμεινε μόνο ο βράχος με την εκκλησιά στην κορυφή του.

Τα σωζόμενα ιστορικά στοιχεία μας πληροφορούν ότι ο Άγιος Μηνάς ήταν μετόχι της Μονής Γηρομερίου, τουλάχιστον από το 1667, όπως βεβαιώνει με σιγίλλιό του ο Πατριάρχης Παρθένιος Δ’. Λέγεται ακόμη ότι, πριν από την κατασκευή του σημερινού κωδωνοστασίου το 1888 και της πέτρινης σκάλας, η πρόσβαση στην κορυφή του βράχου γινόταν με καλάθι προσαρτημένο σε τροχαλία με σχοινί!

Κατά την παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Μηνά γίνονται λατρευτικές εκδηλώσεις, ενώ κάποιοι πιστοί ανεβαίνουν ακόμη και γονατιστοί τα πολλά σκαλοπάτια, για να φτάσουν στο ναό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ