Παναγία η Καταφυγιώτισσα: Μοναστήρι Μοναδικής Ομορφιάς

0
163

kataf51k«Θεοτόκε, ότι πάντες μετά Θεόν εις σε καταφεύγομεν, ως άρρηκτον τείχος και προστασίαν…»

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Δερβένι Κορινθίας, στον δρόμο που οδηγεί στη Ζάχολη, στέκει αγέρωχο στο κοίλωμα ενός βράχου ύψους 40 μέτρων ένα μικρό ξωκλήσι μοναδικής ομορφιάς, η Παναγία η Καταφυγιώτισσα.

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία της πατρίδας μας. Το όνομα της εκκλησιάς οφείλεται στα «καταφύγια», δηλαδή τις σπηλιές μέσα στα απόκρημνα βράχια, όπου είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες την περίοδο της Τουρκοκρατίας για να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών. Ζώντας εκεί για αρκετά χρόνια έχτισαν και την εκκλησία – προστάτιδά τους, την αφιέρωσαν στην Παναγιά και της έδωσαν την επωνυμία «Καταφυγιώτισσα».

Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία η Καταφυγιώτισσα δερβενι

Εδώ, έως περίπου το 1940, ζούσε μια μοναχή ονόματι Πελαγία, η οποία είχε φτιάξει ένα κελί για να μένει και να συντηρεί το ξωκλήσι. Καθώς δεν υπήρχε άλλη πρόσβαση, η επικοινωνία εκείνα τα χρόνια με την εκκλησία ήταν πολύ δύσκολη και γινόταν αποκλειστικά από το ποτάμι. Το 1965, ωστόσο, κατασκευάστηκε μια σκάλα που συνέδεε την εκκλησία με το δημόσιο δρόμο. Το 1983 εγκαταστάθηκε και παροχή νερού, ενώ το 2002 δόθηκε και η άδεια για ηλεκτροδότηση.

Η αξιοποίηση αυτού του βυζαντινού μνημείου οφείλεται πρωτίστως στον κ. Γεώργιο Ρούσο, κάτοικο Ευρωστίνης, ο οποίος, ως γνήσιος θεματοφύλακας της ιστορίας και της κληρονομιάς του τόπου, με προσωπική εργασία αλλά και σεβασμό στο περιβάλλον και την αγιότητα του χώρου, έχτισε μια επιβλητική είσοδο, ανακατασκεύασε το παλιό κελί, δημιούργησε κρυφό σχολειό, αποτύπωσε λαογραφικές στιγμές της περιοχής και συνέδεσε με στοές λαξευμένες στους βράχους όλους τους χώρους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία η Καταφυγιώτισσα

Η Παναγία η Καταφυγιώτισσα εορτάζει στις 23 Αυγούστου και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή -και όχι μόνο – καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αξίζει να τη γνωρίσουμε από κοντά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ