Μητροπολίτης Τιμόθεος Εναντίον Μοναχών

0
256

Εδώ και αρκετό καιρό στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων συμβαίνουν κάποια γεγονότα τα οποία, αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον περίεργα. Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να περιορίσει το έργο και την προσπάθεια της Μοναστικής Αδελφότητας του Γέροντα Διονύσιου Καλαμπόκα, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πέτρας Αγράφων (www.petramonastery.org).
%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%83-%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%83-%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%b1

Η αλήθεια βρίσκεται συνήθως κάπου στη μέση, αλλά στην περίπτωση αυτή η παράξενη συμπεριφορά και η συνεχής ενασχόληση του Μητροπολίτου με τη συγκεκριμένη Αδελφότητα με όχι ιδιαίτερα χριστιανικό και «κανονικό» τρόπο μάλλον πρέπει να αναζητηθεί μόνο από τη δική του πλευρά. Εδώ και αρκετό καιρό έχει επιδοθεί σε ένα ανηλεές κυνηγητό εναντίον τόσο του Γέροντα όσο και της Γερόντισσας Διοδώρας, μέχρι πρότινος Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Καραϊσκάκη (www.karaiskakimonastery.org), της οποίας η παρουσία στην Ελλάδα τιμούσε τόσο την Αδελφότητα όσο και την Ορθοδοξία. Κόρη σημαντικού επιστήμονα εκ Γερμανίας, με τρία πτυχία και διδακτορικό τίτλο σπουδών, μιλάει έντεκα γλώσσες και έχει διεθνή αναγνώριση ανά την υφήλιο. Μια τέτοια προσωπικότητα λοιπόν ο Μητροπολίτης Τιμόθεος φαίνεται να μην την ανεχόταν στα όρια της Μητροπόλεώς του. Έτσι, με καινοφανή τρόπο, κατάφερε να την απομακρύνει τόσο από την ηγουμενία της Ιεράς Μονής όσο και να την εκδιώξει εκτός Ελλάδος, εκείνη και έναν αριθμό μοναχών που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα.

tumblr_njrxbauzax1tp6rfpo1_400

Η συνέπεια αυτής της ενέργειας ήταν η συγκεκριμένη μοναχή να επιστρέψει στη Γερμανία για να ιδρύσει εκεί νέα Ιερά Μονή. Παράλληλα έχει αποδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου εκκλησιαστική δικαστική προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ιερά Μονή Πέτρας, διώκοντας διαρκώς τον Ηγούμενο της Μονής, για αστείες «αντικανονικές» πράξεις. Έχοντας ήδη περάσει ένα Επισκοπικό δικαστήριο ο Ηγούμενος της Μονής αλλά και αρκετοί Πατέρες αυτής, συνεχίζεται η καταδίωξη από τον Μητροπολίτη με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει. Βέβαια το μένος του Μητροπολίτη μπορεί να αναζητηθεί σε εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με το πολύπαθο και σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και με τον Πατριάρχη προσωπικά. Είναι γεγονός πως μέλη της συγκεκριμένης αδελφότητας εκδιώχθηκαν με τρόπο πολύ σκληρό και απρεπή από την Αγιοταφική Αδελφότητα, όταν το 2005 ανατράπηκε ο Πατριάρχης Ειρηναίος. Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης του Ορθοδόξου πληρώματος ανά την υφήλιο για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του Πατριάρχη και την εκλογή νέου. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη διαρκή έκθεση της Αδελφότητας, αλλά και του Γέροντα προσωπικά, σε εκκλησιαστικές έριδες και σκοπιμότητες. Παρά ταύτα, η Αδελφότητα όχι μόνο επιβίωσε αλλά και αυξήθηκε σε αριθμό, αναβίωσε Ιερές Μονές και άρχισε να επιτελεί σημαντικό χριστιανικό έργο. Ταυτόχρονα δεν ξέχασε και το Πατριαρχείο. Έτσι, όταν η Εβραία σκηνοθέτιδα Danae Elon (https://danaeelon-films.com) ζήτησε τη βοήθειά τους για να δημιουργήσει την ταινία «Το κελί του Πατριάρχη» (στα αγγλικά: The Patriarch’s Room),

εκείνοι της παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια. Στην ταινία – ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2016, είναι προφανής ο ρόλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στην ανατροπή του πατριάρχη Ειρηναίου (η φωνή). Ο αντικανονικός, κατά πολλούς, Πατριάρχης Θεόφιλος δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την Αδελφότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αποτέλεσμα αυτού ενδεχομένως να είναι και η ανηλεής και πρωτοφανής δίωξη της Αδελφότητας από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο. Ο Orthodox Planet είναι σε διαδικασία έρευνας, προκειμένου να ενημερώσει το Ορθόδοξο πλήρωμα διεθνώς για το τι ακριβώς συμβαίνει και θα επανέλθει με νεότερα στοιχεία σε λίγο καιρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ