Αγιορείτικα Νέα: Ανατροπή στη Μονή Παντελεήμονος

0
323

 

Νέος Ηγούμενος της Μονής Παντελεήμονος ο π.Ευλόγιος

Ανατροπή σημειώθηκε κατά την εκλογή νέου Ηγουμένου στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους (Ρώσικο μοναστήρι).

Ενώ πολλοί θεωρούσαν «φαβορί» τον π. Μακάριο ως διάδοχο του μακαριστού Ηγουμένου Ιερεμία, επικράτησε εν τέλει ο π. Ευλόγιος, ο οποίος στη δεύτερη και τελική ψηφοφορία έλαβε 23 από τους 37 ψήφους (τόσοι μοναχοί είχαν δικαίωμα ψήφου, από τους 103 που εγκαταβιούν στη μονή).

Ο νέος Ηγούμενος, ο π. Ευλόγιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Ιβάνοβ), γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1958 στο Τσελιαμπίνσκ κοντά στα Ουράλια και εκάρη μοναχός στις 25 Νοεμβρίου 1985, ενώ στις 15 Μαΐου 1988 εισήλθε στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

 

Φωτογραφίες του κωδωνοστασίου της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος

 

Η ιστορία της μονής με δυο λόγια…

~Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, επί της παραλίας. Από τις  Καρυές απέχει 15 χλμ.

δρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα στη θέση του σημερινού Παλαιομονάστηρου ή Σκήτη Βογορόδιτσα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θεσσαλονικέως και αργότερα Μονή Ξυλουργού.

~Τον 13ο αιώνα, ύστερα από πυρκαγιά, ανακατασκευάστηκε με την οικονομική ενίσχυση του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου και Σέρβων ηγεμόνων – ευεργέτησαν σημαντικά το μοναστήρι με κειμήλια και μετόχια.

~Η μονή γνώρισε εποχές άνθησης αλλά και παρακμής – το 1725 είχε μόνο δύο Ρώσους και δύο Βουλγάρους μοναχούς.

~Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά. Το 1875 ορίστηκε οι ακολουθίες να ψάλλονται και στα ελληνικά και στα ρωσικά.

~Στη σημερινή της θέση, κοντά στη θάλασσα, μεταφέρθηκε το 1765 με την ονομασία Ρούσικο.

~Το οκτάτρουλο Καθολικό, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, άρχισε να χτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821. Έχει 35 παρεκκλήσια, μεταξύ των οποίων ο περικαλλής ναός της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και του Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη βορειοδυτική πτέρυγα, αλλά και ο ναός του Αγίου Μητροφάνους δυτικά της Βιβλιοθήκης.

~Στη Βιβλιοθήκη φυλάσσονται πάνω από 1.000 χειρόγραφοι κώδικες σε δέρμα και σε χαρτί και 25.000 ελληνικά και σλάβικα έντυπα, ενώ στο Σκευοφυλάκιο Τίμιο Ξύλο, θαυμάσιες φορητές εικόνες, λείψανα πολλών αγίων κ.λπ.

~Από τους θησαυρούς της μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, ρώσικης τεχνοτροπίας, του Προδρόμου, του Αγίου Παντελεήμονος και η ψηφιδωτή εικόνα του Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

~Το 1893 ανεγέρθηκε το κωδωνοστάσιο της μονής, πάνω από την είσοδο της τράπεζας, με τη χαρακτηριστική πυραμιδοειδή σκεπή του. Διαθέτει 32 καμπάνες, οι οποίες ξεπερνούν σε βάρος τους 20 τόνους. Η μεγαλύτερη καμπάνα, βάρους 13 τόνων, βρίσκεται στον πρώτο όροφο και για την κρούση της απαιτούνται δύο μοναχοί. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ