Βαρθολομαίος: «Στα Λόγια Έμειναν οι Υποσχέσεις για τη Χάλκη»

0
79

Αποτέλεσμα εικόνας για θεολογικη Σχολη Χαλκης

Το Κέντρο Εικονολογίας της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης, στην Πάφο, διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο το Β’ Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης – Θεολογία και σύγχρονος κόσμος». Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου άνοιξαν με το συγκινητικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, διακεκριμένου αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε με τη συνδρομή και χορηγία του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», συμπίπτει με τα 172 χρόνια από τα εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τα 45 χρόνια από τότε που έπαψε να λειτουργεί, με απόφαση της Άγκυρας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒαρθολομαιοςΟ Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού αναφέρθηκε στη λαμπρά ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τόνισε στο μήνυμά του: «Σε ουδένα αντικαθίσταται ο εν Χάλκη βίος και πολιτεία». Γι’ αυτό και από την αρχή της Πατριαρχίας του, πριν από 25 χρόνια, έθεσε ως προτεραιότητα την επαναλειτουργία της Σχολής: «Διακηρύξαμε παντού το δίκαιο του αιτήματός μας, λαμβάνοντας πλείστα μηνύματα και δείγματα αναγνωρίσεως του δικαίου μας, αλλά και πλείστας απογοητεύσεις από υποσχέσεις, που μέχρι τώρα δεν εκπληρώθηκαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για το συνέδριο προσήλθαν από την Πόλη ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, Αθανάσιος, απόφοιτος της Σχολής της Χάλκης, και ο ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδας Χάλκης, εντός της οποίας είναι η Σχολή, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, αναπληρωτής καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η οργάνωση του συνεδρίου ήταν πρωτοβουλία του ηγουμένου της Μονής Χρυσορρογιατίσσης, αρχιμανδρίτη Διονυσίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του επισήμανε πως η συγκεκριμένη σχολή με την όλη λειτουργία της δίδασκε ότι η θεολογία καλλιεργείται στο θυσιαστήριο, μελετάται στο σπουδαστήριο και μαρτυρείται στο δημόσιο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος σημείωσε πως κάθε αναφορά στην Κωνσταντινούπολη, στη Χαλκηδόνα, στη Χάλκη, στα ιερά και τα όσια της φυλής μας που βρίσκονται στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη συνιστά μια οδυνηρή κατάδυση στο ελληνικό και χριστιανικό μας παρελθόν, που βιώνεται εξίσου οδυνηρά σε πολλά επίπεδα.

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι οι δεσμοί της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την Εκκλησία της Κύπρου είναι πολύ ισχυροί και παλιοί. Σε σχέση με το θέμα της επαναλειτουργίας της, είπε ότι παρά τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι τώρα οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν πειστεί ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία, αλλά είναι και προς το συμφέρον της χώρας.

 

Η ΙΕΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για θεολογικη Σχολη Χαλκης

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πριν κλείσει από τις τούρκικες αρχές το 1971, ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

Βρίσκεται σε ένα λόφο, που ονομάζεται λόφος της Ελπίδας, και απέχει μία περίπου ώρα με πλοίο από την ακτή της Πόλης.

Στον τόπο των εγκαταστάσεων της σχολής βρίσκεται η Μονή της Αγίας Τριάδος, που ιδρύθηκε κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων.

Την ιδέα για τη σχολή είχε ο Πατριάρχης Φώτιος Α’ (858-861 και 878-886).

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Δ’ κατά την πρώτη του Πατριαρχία (1842-1845) επισκέφθηκε τη μονή το 1842, είδε κατεστραμμένες και ερειπωμένες τις εγκαταστάσεις της και, αφού έλαβε τη σχετική άδεια από τις τουρκικές Αρχές, προχώρησε σε ανοικοδόμησή της. Το 1843 ίδρυσε Θεολογική Σχολή στις εγκαταστάσεις της μονής. Ένα χρόνο αργότερα, με ειδική τελετή, επανήρχισε η λειτουργία της Ιεράς Μονής και ταυτόχρονα έγινε η έναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.

Όλα τα κτήρια, εκτός από ένα παρεκκλήσι, καταστράφηκαν στο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιουνίου του 1894, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της σχολής.

Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, διάρκειας 17 μηνών, η σχολή με νέο πλέον κτίριο εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του ’50.

Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συμπεριλαμβανομένου και του ιερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Οι φοιτητές περιλάμβαναν, όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τον ναό της Αγίας Τριάδoς, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, στην οποία υπάρχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων.

 Πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου.

Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η Σχολή της Χάλκης έχει λάβει διεθνή προσοχή τα τελευταία χρόνια, ενώ ακούγονται διάφορες φωνές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν την ανάγκη επαναλειτουργίας της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ