Άγιοι Σέργιος και Βάκχος: Μαζί στη Ζωή και στο Μαρτύριο

0
173

Αποτέλεσμα εικόνας για σεργιοσ και Βακχος

«Τριάδος τῆς Ἁγίας ὀπλίται τροπαιοῦχοι, ἡ λαμπρὰ δυὰς τῶν Μαρτύρων, ὠράθητε ἐν ἄθλοις, Σέργιος ὁ θεῖος ἀριστεύς, καὶ Βάκχος ὁ γενναῖος ἀθλητής…»

 

Οι δύο έξοχοι αυτοί αθληφόροι της πίστεως μαρτύρησαν γύρω στο 303 μ.Χ. και η μνήμη τους τιμάται στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν ευγενείς αξιωματούχοι στην αυτοκρατορική αυλή του Μαξιμιανού. Ο ασεβής αυτοκράτορας τους εκτιμούσε ιδιαιτέρως εξαιτίας της γενναιότητας, της σοφίας αλλά και της πίστης τους στο πρόσωπό του. Όταν όμως πληροφορήθηκε ότι οι δύο ευγενείς ακόλουθοί του ήταν χριστιανοί, η εύνοιά του μετατράπηκε σε οργή. Σε κάποια λοιπόν ειδωλολατρική γιορτή τους ζήτησε να προσφέρουν μαζί του θυσία στα είδωλα, αλλά, όπως ήταν φυσικό, εκείνοι αρνήθηκαν δημοσίως να τον υπακούσουν.

Έξω φρενών αυτός διέταξε να τους αφαιρέσουν αμέσως τις στρατιω­τικές στολές και τα εμβλήματα και να τους ντύσουν με γυναικεία ενδύματα. Ύστερα τους πέρασε σιδερένιους χαλκάδες στον λαιμό και τους περιέφερε στους δρόμους της Ρώμης, για να χλευαστούν από τον λαό. Στη συνέχεια τους έστειλε στον έπαρχό του στην Ασία, Αντίοχο, για να τους βασανίσει.

Ωστόσο ο Αντίοχος, ο οποίος είχε ανέλθει στο αξίωμά του με τη βοή­θειά τους, τους ικέτεψε να αρνηθούν τον Χριστό, για να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια. Εκείνοι όμως απάντησαν: «Η τιμή και η ατιμία, η ζωή και ο θάνατος, όλα αυτά είναι ίδια, ρέοντα και φθαρτά, για όποιον επιζητεί την Ουράνια Βασιλεία». Έτσι ο Αντίοχος έριξε τον Σέργιο στη φυλακή και πρόσταξε να βασανίσουν πρώτα τον Βάκχο. Οι βασανιστές εναλλάσ­σονταν και τον χτυπούσαν αλύπητα, μέχρι που το σώμα του ξεσχίστηκε. Η αγία ψυχή του Βάκχου εξήλθε από το ξεσχισμένο και ματωμένο σώμα και, στα χέρια των αγγέλων, οδηγήθηκε στον Κύριο. (Ο άγιος Βάκχος μαρτύ­ρησε στην πόλη Λισσό της Συρίας).

Στη συνέχεια οι δήμιοι έσυραν έξω τον άγιο Σέργιο και τον ανάγκασαν να βαδίσει με σιδερένια υποδήματα επεν­δυμένα με αιχμηρά καρφιά. Έτσι περπάτησε μέχρι την πόλη της Συρίας Ρασάφα, όπου και απέκοψαν την κεφαλή του. Η ψυχή του όμως πήγε στον Παράδεισο, όπου, μαζί με τον φίλο του Βάκχο, έλαβε τον στέφανο της αιωνίου δόξης από τον Κύριο…

Γύρω στο 530 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανήγειρε στην Κωνσταντινούπολη λαμπρό ναό προς τιμήν τους, τον επονομαζόμενο «Μικρή Αγία Σοφία», όπου και κατέθεσε τα ιερά λείψανά τους.

Αλλά και στη Δύση πολλές πόλεις διεκδικούν λείψανα των αγίων Σεργίου και Βάκχου, με πρώτη τη Βενετία – λείψανα αποδιδόμενα σ’ αυτούς φυλάσσονται στο ναό του Αγίου Πέτρου στο Καστέλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ