Εσθονίας Κορνήλιος: «Δε σκοπεύουμε να Ενωθούμε με την Κωνσταντινούπολη»

0
141

 

Την επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσελκύσει ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας διακρίνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Κορνήλιος πίσω από την πρόταση του Μητροπολίτη Εσθονίας κ. Στεφάνου να ενώσει τις δύο Εκκλησίες στην Εσθονία.

Η απάντηση ήταν άμεση από τον κ. Κορνήλιο, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως «η Εσθονική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας δεν σκοπεύει να ενωθεί με την Εσθονική Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου»«Δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε! Δεν έχουμε τίποτα κοινό με την Κωνσταντινούπολη, διότι η δική μας Εκκλησία είναι ζωντανή στην Εσθονία», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ταλίνης και πάσης Εσθονίας αναρωτήθηκε εμφατικά: «Τι θα ενώσουμε; Δεν έχουμε κάτι να ενωθούμε. Τι εκκλησιαστική ζωή θα έχουν, αν υπάρχει ένας Ιερέας για μερικές ενορίες ο οποίος θα λειτουργεί σε μία εκκλησία σήμερα και αύριο θα λειτουργεί σε μία άλλη;».

Σχολιάζοντας την πρόταση του Μητροπολίτη Στεφάνου ο κ. Κορνήλιος υπογράμμισε ότι πίσω από το σχέδιο αυτό κρύβονται πολιτικές πιέσεις από την Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θεωρεί την Εσθονία κανονικό έδαφός της, ενώ καταδίκασε την προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ξεκινήσει ένα σχίσμα στην Εσθονική Ορθοδοξία.

Πηγή: Romfea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ