Μεγάλα Θαύματα της Παναγίας της Γοργοεπήκοου

0
963

Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγιά μας είναι Γοργοεπήκοος (ή: Γοργοϋπήκοος), καθώς υπακούει γοργά και ελεεί όσους προστρέχουν με πίστη στη χάρη της.

Είναι πολύ θαυματουργή! Γιατρεύει από διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, χαρίζει φως σε τυφλούς, θεραπεύει από θανατηφόρες ασθένειες, από κατάθλιψη και γενικά θεραπεύει όπου ο πιστός «νοσεί».

Η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646, όπου «λάμπει ως πολύφωτος σελήνη», φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρεια τους οσίους πατέρες αλλά και όσους προστρέχουν σ’ εκείνη με πίστη ζητώντας τη βοήθειά της.

Όπως αναφέρει στο Συναξάρι ο όσιος Νικόδημος, στη Μονή Δοχειαρίου βρισκόταν μια εικόνα της Παναγίας του 11ου αιώνα. Το έτος 1646 ήταν πολύ δύσκολο για την Ιερά Μονή, διότι δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσει τους καθορισμένους φόρους στους Τούρκους κατακτητές κι έτσι ο τραπεζάριος του μοναστηριού, ονόματι Νείλος, περνούσε συνεχώς μπροστά από την εικόνα κρατώντας στα χέρια του αναμμένα δαδιά. Μια βραδιά, καθώς περνούσε και πάλι μπροστά από την εικόνα της Θεοτόκου, ακούει φωνή να βγαίνει από την εικόνα και να του λέει: 1«Μην περνάς από εκεί και μαυρίζεις τον τόπο με καπνό». Ο μοναχός δεν έδωσε σημασία. Μετά από λίγες μέρες ακούει και πάλι τη φωνή να του λέει: «Ω μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίσεις να καπνίζεις τη μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με;». Και συγχρόνως εκείνος έμεινε τυφλός. Καταλαβαίνοντας το σφάλμα του, κατασκεύασε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και την παρακαλούσε να του συγχωρέσει αυτό το αμάρτημα και να του χαρίσει το φως του, ώστε βλέποντας την Αγία Εικόνα της να τη δοξάζει. Και η Παναγία μας εισάκουσε την προσευχή του και του είπε: «Ιδού, από σήμερα σου χαρίζω το φως και πρόσεξε στο εξής να μην περάσεις με αναμμένα δαδιά, γιατί εγώ είμαι η Κυρία της Μονής αυτής και γοργά υπακούω σ’ εκείνους που με επικαλούνται και τους χαρίζω τα προς σωτηρία αιτήματά τους, διότι καλούμαι Γοργοϋπήκοος».

Από τότε η αγία αυτή εικόνα ονομάζεται Γοργοϋπήκοος, γιατί με τα θαυμαστά έργα της συνεχώς αποδεικνύει ότι γρήγορα υπακούει σ’ εκείνους που προστρέχουν σ’ αυτήν με ευλάβεια και πίστη. Η χάρη της ενεργεί πάμπολλα θαύματα όχι μόνο στο Άγιο Όρος, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα και γενικά όπου την ευλαβούνται και την επικαλούνται. Θαύματα και παρεμβάσεις της είναι γραμμένα στην εικόνα της στη Μονή Δοχειαρίου, όπως και σε πολλά άλλα μοναστήρια που φέρουν το όνομά της.

Ένα από αυτά είναι και το θαυματουργό μοναστήρι της στη Μάνδρα Αττικής, που χτίστηκε με τη βοήθεια θαυματουργής εικόνας της, που έφτασε στην Ελλάδα από μια οικογένεια προσφύγων μετά το διωγμό του 1922. Την επισκέπτονται πιστοί καθημερινά ζητώντας  λύτρωση για διάφορα θέματα. Και η Παναγιά η Γοργοεπήκοος γρήγορα εισακούει και προστρέχει…

Τα θαύματά της αμέτρητα. Κάποτε, στα νταμάρια Πεντέλης, δούλευαν εργάτες δεμένοι με σκοινιά λόγω του μεγάλου ύψους και έκοβαν το βουνό. Ξαφνικά κόπηκαν τα σκοινιά και έπεσε ένας, ονόματι Σπυρίδων Καστανάς. Έτρεξαν οι άλλοι να τον περιμαζέψουν κομμάτια, αλλά, προς μεγάλη τους έκπληξη, τον είδαν να κάθεται πάνω σε μια πέτρα. Κι ενώ όλοι απορούσαν που ούτε καν είχε γρατσουνισθεί, εκείνος έβγαλε από την τσέπη του την εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου και τους είπε ότι την ώρα που έπεφτε φώναξε «Παναγία μου» και, ω του θαύματος, την είδε να τον βαστάζει!

Κάποιες θαυματουργές παρεμβάσεις της Γοργοεπηκόου είναι γνωστότερες και δημοσιευμένες κι άλλες παραμένουν καλά φυλαγμένες στο νου και την καρδιά όσων λυτρώθηκαν με τη βοήθεια της Παναγιάς. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ας βρούμε καταφύγιο στη χάρη της επικαλούμενοι τη συμπαράστασή της: «Πάντων τά αἰτήματα, Γοργοϋπήκοε Κόρη, πλήρωσον τῶν δούλων σου τῶν εἰς σέ ἐκ πίστεως προσιόντων σοι καί τήν σήν, ἄχραντε, ἐπικαλουμένων ἀρωγήν τε καί ἀντίληψιν…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ