Αγιορείτικά Νέα: Το Μοναστήρι με τη Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας

0
227

Αποτέλεσμα εικόνας για μονη δοχειαριου

Μεταξύ των Mονών Ξενοφώντος και Κωνσταμονίτου, στους πρόποδες μιας πλαγιάς και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, υψώνεται η Mονή Δοχειαρίου (άλλες ονομασίες: Δάφνης, Αγίου Νικολάου, Αγίων Ταξιαρχών, Ασωμάτων).

Η παράδοση ανάγει την ίδρυση του μοναστηριού στον άγιο Ευθύμιο, Κωνσταντινοπολίτη ευγενούς καταγωγής, που είχε χρηματίσει δοχειάρης (αποθηκάριος) στη Λαύρα, στα τέλη του 10ου αιώνα. (Το πρώτο ασκητήριο ο Ευθύμιος, μετά την αποχώρησή του από τη Λαύρα, το είχε ιδρύσει προς τιμήν του αγίου Νικολάου κοντά στον όρμο της Δάφνης).

Ευεργέτης του μοναστηριού υπήρξε o βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ’ Δούκας (1071-1078) και η μητέρα του Ευδοκία

Μέχρι τον 14ο αιώνα η μονή γνώρισε μεγάλη ακμή, η οποία όμως ανακόπηκε τους επόμενους αιώνες λόγω των πειρατικών επιδρομών. Ωστόσο τον 16ο αιώνα επανέκαμψε λόγω των δωρεών του ηγεμόνα της Mολδοβλαχίας Iωάννη Λεπουσνεάνου.

Με χορηγία του Λεπουσνεάνου χτίστηκε το καθολικό της μονής το 1568, αφιερώθηκε στους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και στολίστηκε με υπέροχες τοιχογραφίες της Κρητικής σχολής.

Αποτέλεσμα εικόνας για δοχειαριου παναγια

Σε  ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται στη στοά ανάμεσα στο καθολικό και στην Τράπεζα φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, με τα μύρια όσα θαύματά της, που «λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά (το μοναστήρι)», φυλάσσοντας από κάθε προσβολή τους οσίους πατέρες αλλά και όσους προστρέχουν σε εκείνη με πίστη ζητώντας τη βοήθειά της.

Τον 17ο και 18ο αιώνα χτίστηκαν νέες πτέρυγες, όπως και το καμπαναριό.

Σήμερα η μονή έχει 10 παρεκκλήσια, πολλά από τα οποία είναι τοιχογραφημένα.

Η βιβλιοθήκη της μονής περιέχει 441 χειρόγραφους κώδικες και περίπου 2.000 έντυπα.

Μεταξύ των κειμηλίων της συγκαταλέγονται φορητές εικόνες, Τίμιο Ξύλο, το αγίασμα των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, ιερά άμφια καθώς και λείψανα αγίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ