Η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή στον Πειραιά

0
239

Ένα από σημαντικότερα και ιστορικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής της Πάρου, υποδέχεται ο Πειραιάς αυτή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.

Ιστορική μέρα για τον Πειραιά η ερχόμενη Κυριακή. Η Παναγία Εκατονταπυλιανή, για δεύτερη φορά στη μακραίωνη ιστορία της, «αφήνει» το νησί της Πάρου και μεταφέρεται στο Μεγάλο Λιμάνι της χώρας, όπου θα εκτεθεί σε προσκύνημα στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων.

Η σεπτή εικόνα θα ταξιδέψει από την Πάρο την Κυριακή, στις 11.00, με τιμές αρχηγού κράτους, με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επίσημη υποδοχή στο λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στις 17.30, στην προβλήτα μπροστά από τον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου.

Θα αποδοθούν οι δέουσες τιμές καθώς θα εισέρχεται στο λιμάνι η εικόνα της Παναγίας, όπως επίσης κατά τη μεταφορά της στη γη του Πειραιά, όπου και θα τελεστεί η πρώτη Δοξολογία χοροστατούντων των Μητροπολιτών Πειραιά και Παροναξίας κ.κ. Σεραφείμ και Καλλινίκου, αντίστοιχα.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας η εικόνα θα τοποθετηθεί σε όχημα της Πυροσβεστικής και, ακολουθώντας πορεία 1.300 μέτρων, συνοδευόμενη από πλήθος κλήρου και λαού, θα φτάσει στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων, όπου και θα παραμείνει για 12 ημέρες.

Οι μπάντες του Ναυτικού, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής θα συνοδεύουν την πομπή από το λιμάνι έως το ναό του Αγίου Δημητρίου.

Τόσο η Τροχαία όσο και η ΕΛΑΣ Πειραιά θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα του προσκυνήματος.

Η ιερή εικόνα θα παραμείνει στον Άγιο Δημήτριο έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, οπότε και θα επιστρέψει στην Πάρο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πάρου «ταξίδεψε» εκτός νησιού ήταν τη δεκαετία του ’90, όταν μεταφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, την εποχή που έβραζε το θέμα του Μακεδονικού, προκειμένου να στηρίξει τους Έλληνες της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ