Οδοιπορικό στη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους

0
221

Το πρώτο και μεγαλύτερο μοναστήρι του Αγίου Όρους, η Αγία Λαύρα, είναι κτισμένο πάνω στο πλάτωμα ενός βράχου, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, εκεί που τελειώνει η χερσόνησος και ο Άθως κατεβαίνει ήρεμα προς τη θάλασσα σχηματίζοντας πολλούς καταπράσινους λοφίσκους.

Η γεωγραφική της έκταση είναι η μεγαλύτερη του Αγίου Όρους και είναι 72.000 στρέμματα. Στις εισόδους είχε τις λεγόμενες «ζεματίστρες», απ’ όπου έριχναν καυτό λάδι για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών.

Παλαιότερα είχε και άλλες ονομασίες, όπως «Λαύρα των Μελανών», «Λαύρα του κυρού Αθανασίου», «Μεγάλη Λαύρα» ή και απλώς «Λαύρα», δηλαδή τύπος μοναστηριού με χαλαρή κοινοβιακή ζωή.

Ιδρυτής της υπήρξε ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης από την Τραπεζούντα. Ο Αθανάσιος, καθηγητής στην Κωνσταντινούπολη, πήγε στο Όρος ως ερημίτης, πιθανότατα το 963, κατά προτροπή και χρηματοδότηση του φίλου του, αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου Φωκά.

Ο ναός, αν και αρχικά ήταν αφιερωµένος στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου, µε την κοίμηση του αγίου Αθανασίου τιµάται και πανηγυρίζει στη µνήµη του.

LUA3.jpg

Η αρχιτεκτονική της Μεγίστης Λαύρας θυμίζει περισσότερο κάστρο. Πρόκειται για ένα σύνθετο τετρακιόνιο βυζαντινό ναό με δύο κόγχες στους χορούς των ψαλτών, δύο παρεκκλήσια, αριστερά και δεξιά της λιτής, και διπλό νάρθηκα. Το καθολικό βρίσκεται περίπου στο κέντρο της μεγάλης αυλής.

Χρυσός αιώνας της μονής θεωρείται ο 14ος, κατά τον οποίο μόνασαν πολλοί άγιοι Πατέρες, μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος ησυχαστής Γρηγόριος ο Παλαμάς. Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα η μονή δέχθηκε πολλαπλές πειρατικές επιδρομές και υπέστη καταστροφές.

Στα μέσα του 18ου αιώνα ιδρύθηκε στη μονή το παλαιότερο τυπογραφικό εργαστήριο το οποίο λειτούργησε στον ελλαδικό χώρο.

Η Μονή Μεγίστης Λαύρας έχει είκοσι ένα παρεκκλήσια εσωτερικά και πολλά εξωτερικά. Έχει επίσης τρεις σκήτες, καθίσματα, πολλά κελιά και ησυχαστήρια συγκεντρωμένα ή διάσπαρτα, καθώς και ερημητήρια σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Η Βιβλιοθήκη της Λαύρας έχει περισσότερα από 2.000 χειρόγραφα, 20.000 έντυπα βιβλία και περίπου 100 ξενόγλωσσα χειρόγραφα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μονη μεγιστης λαυρας γκραβουρα

 

 

Ο ναός τοιχογραφήθηκε από τον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη το 1535. Οι τοιχογραφίες αυτές θεωρούνται η πιο καλή εργασία του ώριμου πια καλλιτέχνη και από τις πιο αξιόλογες της Αθωνικής Πολιτείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για μονη μεγιστης λαυρας θεοφανης

Στη μονή αυτή οι επισκέπτες αξίζει να δουν τις τοιχογραφίες του Θεοφάνη στο καθολικό και στην Τράπεζα και τον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη στο καθολικό. Στους ανεκτίμητους θησαυρούς της συγκαταλέγονται πατριαρχικοί και αυτοκρατορικοί σάκκοι, άγια λείψανα και η εικόνα της Παναγίας της Κουκουζέλισσας (πήρε το όνομά της από τον Ιωάννη Κουκουζέλη, περίφημο για την ψαλτική του ικανότητα και πρωτοψάλτη των ανακτόρων).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ