Εκτός Ελέγχου Πλέον η Κατάσταση – Κατάληψη Βυζαντινής Μονής Από Πρόσφυγες

0
123
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για επικείμενη εγκατάσταση των προσφύγων στο κτήριο της ιστορικής μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου αντιδρά η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία θα συγκαλέσει άμεσα σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να λάβουν θέση και να συζητήσουν διεξοδικά το σημαντικό αυτό θέμα, ενώ θα ακολουθηθεί και νομική διαδικασία.

Διάφοροι θεσμικοί φορείς αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής τάσσονται στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης, εκφράζοντας από την πρώτη στιγμή τις ανησυχίες τους για τη χρήση του κεντρικού κτηρίου της μονής.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.
Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, από την αρχή της δημιουργίας του συγκεκριμένου κέντρου φιλοξενίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην ορεινή περιοχή όπου βρίσκεται ο καταυλισμός. Τότε υπήρξαν γραπτές και προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η διαμονή στην ανοικτή αυτή δομή φιλοξενίας είναι προσωρινή για τους θερινούς μήνες, ότι οι πρόσφυγες δεν θα εγκατασταθούν στους χώρους της Ιεράς Μονής και ότι σύντομα θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο ειδικά διαμορφωμένο. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Πολιτεία, αναιρώντας όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις, σχεδιάζει τη διαμονή των προσφύγων στο κεντρικό κτήριο της μονής, που έχει ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία.

Σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι θα καταλάβουν το κεντρικό κτήριο της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου για να στεγάσουν εκεί πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς τα κτήρια, όπως είναι σήμερα, δεν προσφέρονται για φιλοξενία».

Η Ιερά Μητρόπολη της περιοχής υπογραμμίζει ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και δεν αξίζουν αυτή την αντιμετώπιση. Παράλληλα όμως ούτε η ιστορική αυτή μονή αξίζει την υποβάθμιση και αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που το κρύο άρχισε να γίνεται αισθητά εντονότερο, καταγράφονται εικόνες ντροπής, με πολλούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, να προσπαθούν όπως όπως να προστατευθούν από το ψύχος. Είναι αυτονόητο ότι η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται με όρους ανθρωπισμού, ευθύνη, οργάνωση και μέθοδο.

Η Ιερά Μητρόπολη καλεί λοιπόν όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Μητροπολίτης και η τοπική Εκκλησία, που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν προστασία, δεν πρόκειται να ανεχθούν να συνεχιστεί περαιτέρω αυτή η κατάσταση στη Μονή Πέτρας Ολύμπου, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ