Ο Ιησούς Περιπατών Επί της Θαλάσσης

0
110

Μετά το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων ο Ιησούς έπεισε τους μαθητές του να μπουν στο πλοίο και να περάσουν, πριν από αυτόν, στο απέναντι μέρος της λίμνης Γεννησαρέτ (ή θάλασσα της Τιβεριάδος), έως ότου ο ίδιος διαλύσει τα πλήθη.

Και, όταν ευλόγησε το λαό και τους έστειλε όλους στις οικίες τους, ανέβηκε στο βουνό να προσευχηθεί μόνος του. Και, όταν βράδιασε, ήταν μόνος του εκεί. Ταυτόχρονα σηκώθηκε δυνατός άνεμος και τρικυμία παρέσυρε το πλοίο αρκετά μέτρα από την παραλία. Όπως μας λέει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, η θαλασσοταραχή ήταν τόσο μεγάλη ώστε υπήρχε κίνδυνος το πλοίο να βουλιάξει. Ξαφνικά, κατά τα ξημερώματα, οι μαθητές είδαν κάποιον να περπατά πάνω από τα βαθιά νερά της λίμνης.

Οι μαθητές φοβήθηκαν, νομίζοντας ότι είναι φάντασμα, και από το φόβο τους έβαλαν τις φωνές. Μόλις είδε ο Ιησούς ότι ξαφνιάστηκαν, αμέσως τους μίλησε λέγοντας: «Έχετε θάρρος, εγώ είμαι. Μη φοβάστε».

Του απάντησε ο Πέτρος και είπε: «Κύριε, αν είσαι εσύ, επίτρεψέ μου να έρθω κοντά σου πάνω στα κύματα». Κι αυτός είπε: «Έλα». Βλέποντας όμως τον άνεμο, ο Πέτρος φοβήθηκε. Και, όταν άρχισε να βουλιάζει, φώναξε λέγοντας: «Κύριε, σώσε με». Αμέσως ο Ιησούς, αφού άπλωσε το χέρι Του, τον έπιασε και του λέει: «Ολιγόπιστε! Γιατί δείλιασες;».

Και, μόλις μπήκαν στο πλοίο, σταμάτησε ο άνεμος. Και όσοι ήταν μέσα στο πλοίο, αφού πλησίασαν, τον προσκύνησαν λέγοντας: «Αληθινά, είσαι υιός του Θεού»Και, αφού διέσχισαν τη θάλασσα, ήρθαν στην περιοχή Γεννησαρέτ, όπου ο Χριστός συνέχισε στα χωριά και τις πόλεις που έμπαινε να θεραπεύει πολύ μεγάλο αριθμό αρρώστων, επαληθεύοντας ότι είναι όντως Υιός του Θεού…

Αυτή η διήγηση μας βοηθά να καταλάβουμε τη σημασία που έχει στη ζωή μας ο Ιησούς ως Θεάνθρωπος. Απαντά στο ερώτημα «Τι είναι ο Χριστός». Καταδεικνύει τον Ιησού ως παντοδύναμο Κύριο. Ο Χριστός, με την υποταγή των στοιχείων της φύσης στην εξουσία του, δείχνει όχι μόνο το ακατάβλητο της δύναμής του, αλλά και τη μεταμόρφωση των αγίων του σε πολίτες του νέου κόσμου της βασιλείας Του.

Η ζωή μας μοιάζει με ταξίδι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Όταν κάποιος ολιγοπιστεί, τότε το αποτέλεσμα είναι ο φόβος, η απογοήτευση, η αποτυχία, όπως παραλίγο να συμβεί και στην περίπτωση του Πέτρου. Στο πρόσωπο του Πέτρου αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Και δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι ο Θεός είναι η έξοδός μας από την απελπισία. Η πίστη είναι τελικά η σανίδα σωτηρίας που αναζητάμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ