«Χτύπησε» Πάλι ο Φίλης Ρίχνοντας κι Άλλο Λάδι στη Φωτιά

0
124

Παρά το γεγονός πως τις τελευταίες μέρες φάνηκε να εκτονώνεται η διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – ειδικά μετά τη συνάντηση όλων των πλευρών στο Μέγαρο Μαξίμου -, ο Νίκος Φίλης έριξε ξαφνικά κι άλλο λάδι στη φωτιά με πρόσφατες δηλώσεις του.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φίλης, από βήματος του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σημερινό σχολείο. Το τριετές σχέδιο της μεταρρύθμισης για την εκπαίδευση προϋποθέτει μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και αυτό αποτελεί δέσμευση της αριστερής κυβέρνησης».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στις διαφορές του υπουργείου με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, επισήμανε: «Υπάρχουν πολλά πεδία διευθετήσεων στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Η πρόσφατη αιφνίδια ανάφλεξη στο θέμα των Θρησκευτικών ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους για ανάμειξη της Εκκλησίας στην πολιτική. Δεν πρόκειται για κάποια αντιπαλότητα, αλλά για υπεράσπιση του δημοκρατικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου».

Και συνέχισε λέγοντας: «Περίπου δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση και το κόμμα βρίσκονται σε μια νέα καμπή. Να μην αποδειχθούμε εμμονικοί της εξουσίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την ευθύνη της διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας. Οφείλουμε να επιδιώκουμε ευρύτερες συνεργασίες. Ειδικά όταν η κεντροαριστερά αποδείχθηκε ανάπηρη, συμπορεύτηκε με τη δεξιά. »Ναι» στα ρεύματα ιδεών, »όχι» όμως στις δομές εξουσιών…».

Για ποιους «φόβους» ομιλεί ο κ. Φίλης και ποιους «όρους» έχει κατά νου όταν αναφέρει ότι «η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική»; Είμαστε και πάλι ενώπιον «τυχαίων» λεκτικών επιλογών στο πλαίσιο της συνήθους κομπορρημοσύνης που επιδεικνύει; ΄Η μήπως άθελά του αποκαλύπτει το από καιρού διαφαινόμενο και τεχνηέντως (ημι)καλυπτόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για έναν σαφή διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους, προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε θρησκευτικές – και εθνικές – πολώσεις στην Ελλάδα – και όχι μόνο – των χρόνων του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ