Ποιός Ήταν ο Δημιουργός των Πρώτων Εικόνων της Παναγίας;

0
176

«᾿Απόστολε ῞Αγιε καί Εὐαγγελιστά Λουκᾶ, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν».

Ο Απόστολος Λουκάς είναι γνωστός κατεξοχήν ως Ευαγγελιστής. Αν και δεν υπήρξε από τους «αυτόπτας» του Λόγου, μας άφησε ως ιερή παρακαταθήκη δύο βιβλία στην Καινή Διαθήκη, το φερώνυμο Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων.

Ονομάζεται και Ευαγγελιστής της Παναγίας, γιατί συγκριτικά με τους άλλους Ευαγγελιστές μας παρέχει στην αρχή του Ευαγγελίου του περισσότερες και πολύτιμες πληροφορίες για τη Θεομήτορα. Για παράδειγμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την επίσκεψή της στην Ελισάβετ αλλά και διάφορα περιστατικά από την παιδική ηλικία του Ιησού και της Μητέρας Του τα γνωρίζουμε μόνο από το Ευαγγέλιο του Λουκά. Ομοίως και τον Ύμνο της Παναγίας «Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τόν Κύριον… ἰδού γάρ ἀπό τοῦ νῦν μακαριοῦσι με πᾶσαι αἱ γενεαί…». 

Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγελιστης λουκας

Ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας – και εκτός από τις λεγόμενες αχειροποίητες εικόνες -, ο Ευαγγελιστής Λουκάς υπήρξε και ο πρώτος αγιογράφος της χριστιανοσύνης. Είναι ο πρώτος που αγιογράφησε, με την τέχνη του κεριού και της μαστίχας, την Παναγία με τον Χριστό ως τριετές παιδίο στην αγκαλιά της (τύπος της Οδηγήτριας), ενόσω εκείνη ζούσε. Αυτή και άλλες δύο εικόνες λέγεται ότι τις μετέφερε στα Ιεροσόλυμα και η Θεοτόκος βλέποντάς τες τις ευλόγησε και είπε: «῾Η χάρις τοῦ ἐξ ἐμοῦ τεχθέντος εἴη δι᾿ ἐμοῦ μετ᾿ αὐτῶν» (δηλαδή: «η χάρη του υιού μου να είναι πάντα και με τις τρεις εικόνες»).

  
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγελιστης λουκας εικονες

Η μία από τις τρεις εικόνες της Παναγίας που χάραξε σε ξύλο και διασώζονται είναι η Παναγία Σουμελά. Από τις άλλες δύο, η μία βρίσκεται στη Μονή Κύκκου της Κύπρου και η άλλη στα Καλάβρυτα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Αυτά ήταν τα πρώτα έργα του. Παρόμοια ζωγράφισε και τις εικόνες των Αγίων και κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και έκτοτε η τέχνη του στην αγιογραφία διαδόθηκε σε όλη την οικουμένη.

 

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ…

Γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα στην Αντιόχεια της Συρίας στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.

Ήταν άριστος ιατρός και ταλαντούχος ζωγράφος.

Υπήρξε στενός συνεργάτης και συνοδός του Αποστόλου Παύλου σε πολλές από τις περιοδείες του. Μάλιστα όταν εκείνος ήταν φυλακισμένος στη Ρώμη μόνο ο Λουκάς ήταν μαζί του.

Κήρυξε στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας. Κατά τον λόγιο κληρικό Νικηφόρο Κάλλιστο ο Λουκάς υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον κρέμασαν σε μια ελιά στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών, ενώ σύμφωνα με τον Ιερώνυμο πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών – εκεί βρίσκεται έως σήμερα και ο τάφος του.

 Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 18 Οκτωβρίου.

Θεωρείται επίσης άγιος από την Καθολική, τη Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές Εκκλησίες.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγελιστης λουκας εικονες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ