Οδοιπορικό στα Μετέωρα: Άγιος Νικόλαος ο Αναπαυσάς

0
613

 

Ανεβαίνοντας προς τα Μετέωρα το πρώτο μοναστήρι που συναντάμε είναι η Μονή του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, κτισμένη σε έναν βράχο ύψους 85 μέτρων.

Η ασκητική ζωή στο σημείο αυτό πρέπει να άρχισε στις αρχές του 14ου αιώνα. Το βασικό ωστόσο πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί ήταν ο πολύ μικρός και στενός βράχος πάνω στον οποίο θα στηνόταν η μονή κι αυτό οδήγησε αναγκαστικά το κτίσιμό της σε τρεις ορόφους!

Στην είσοδο βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, και η κρύπτη, όπου φυλάσσονταν παλαιότερα κώδικες και κειμήλια. Στο δεύτερο πάτωμα είναι ο κεντρικός ναός (καθολικό), αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Είναι κολλημένος στη νότια πλευρά του τείχους του μοναστηριού και ο τρούλος του είναι χαμηλός και χωρίς παράθυρα. Στον τρίτο όροφο βρίσκεται η παλιά Τράπεζα του μοναστηριού, ανακαινισμένη σήμερα ώστε να χρησιμεύσει ως επίσημος χώρος υποδοχής των προσκυνητών.

Υπάρχει ακόμα το οστεοφυλάκιο, τα κελιά των μοναχών και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Λόγω του πολύ περιορισμένου χώρου δεν υπάρχει αυλή και οι μοναχοί μπορούσαν να συγκεντρώνονται στον ευρύχωρο νάρθηκα μπροστά από τον κυρίως ναό, τις ώρες που δεν τελούνταν ακολουθίες.

Το μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά κατά την πρώτη δεκαετία του 16ου αιώνα, όταν ο Μητροπολίτης Λαρίσης άγιος Διονύσιος ο Ελεήμων και ο Έξαρχος Σταγών ιερομόναχος Νικάνωρ, που είναι οι κτήτορές του, ανήγειραν το σημερινό καθολικό,

Όπως και στα άλλα μοναστήρια, η ανάβαση στον βράχο του Αγίου Νικολάου γινόταν με ανεμόσκαλα και με το παραδοσιακό δίχτυ και πολύ αργότερα έγινε η κτιστή σκάλα.

Πού οφείλει το όνομά της η μονή; Ίσως ήταν το επώνυμο ενός εκ των κτητόρων της, λένε κάποιοι ιστορικοί. Επικρατέστερη όμως φαίνεται η εκδοχή ότι η ονομασία «Αναπαυσάς» συνδέεται με τη θέση της μονής, γιατί προσφέρει σωματική και πνευματική ανάπαυση, ξεκούραση και γαλήνη σε κάθε άνθρωπο, είτε είναι μοναχός είτε απλός επισκέπτης.

Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Η βαϊφόρος

Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το μικρό καθολικό της μονής θεωρούνται από τα πιο σημαντικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, καθώς είναι το πιο παλιό γνωστό υπογεγραμμένο έργο του περίφημου Κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη Στρελίτζα, που τότε ίσως ήταν μοναχός. Ο Θεοφάνης αγιογράφησε το ναό το 1527 και κάτω από κάθε αγιογραφία που έφτιαχνε έβαζε το μονόγραμμά του.

Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Ο Άγιος Χριστόφορος.

Οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, με τους φωτεινούς τόνους, τη ζωντάνια τους και την υψηλή ποιότητα στη σχεδίαση, θεωρούνται οι καλύτερες των Μετεώρων και κάνουν το μοναστήρι ένα πραγματικό κόσμημα.

koimisi

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος νικολαος αναπαυσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ