Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Ομφαλό της Αφρικής

0
206

omfal

Συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Τανζανία, και συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος εχοροστάτησε την Κυριακή στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Αρούσας.

Ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον οικείο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο και τους κληρικούς της Μητροπόλεως, τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στην Αρούσα κ. Γεώργιο Μαυρουδή και τον Πρόεδρο της Πανταγκανικής κ. Δημήτριο Ματθαιάκη.

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού ο Μακαριώτατος με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στους Έλληνες που πρωτοήρθαν στην Αρούσα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στα επιτεύγματά τους, όπως την ανέγερση του διεθνούς φήμης Ελληνικού Εκπαιδευτηρίου «Άγιος Κωνσταντίνος» το 1951, οι απόφοιτοι του οποίου είναι διαπρεπείς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην εκ Κρήτης οικογένεια των Αλεξάνδρου και Μιχαήλ Ροδουσάκη, οι οποίοι το 1953 ανήγειραν εις μνήμην των γονιών τους τον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, αλλά και στον αείμνηστο πρώτο ιεραπόστολο της περιοχής, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σαρίκα, ο οποίος κοιμήθηκε το 1941 και το μνήμα του βρίσκεται στην Τάγκα.

Η Αρούσα είναι μια πολυπολιτισμική πόλη και πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας στα βόρεια σύνορα της Τανζανίας με την Κένυα. Θεωρείται ως η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα της Ανατολικής Αφρικής (Τανζανία, Ουγκάντα, Κένυα, Μπουρούντι, Ρουάντα και σύντομα Δημοκρατία του Κογκό και Αιθιοπία). Η πόλη φιλοξενεί τα κεντρικά Δικαστήρια της Ανατολικής Αφρικής. Στην Αρούσα πρωτοήλθαν, στις αρχές του περασμένου αιώνα, περίπου 100 οικογένειες Ελλήνων που επιδόθηκαν κυρίως στην καλλιέργεια του καφέ και του σχοινιού. Στην πλατεία βρίσκεται ο πύργος που θεωρείται ο «ομφαλός» της Αφρικής, διότι η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της Αφρικής – η απόσταση Αρούσας-Καΐρου είναι ίση με την απόσταση Αρούσας-Κέιπ Τάουν.

Ο Μακαριώτατος, από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, οραματίστηκε την πόλη της Αρούσας ως το Ιεραποστολικό Κέντρο της Ανατολικής Αφρικής με Θεολογική Ακαδημία για τους μελλοντικούς ιερείς, κατηχητές και διδασκάλους, όπου θα υπάρχει και το κεντρικό τυπογραφείο που θα εκδίδει τα βιβλία λατρείας και Ορθοδόξου κατηχήσεως.

Την επομένη ο Μακαριώτατος, με τη συνοδεία του Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου φοιτούν 680 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Το σχολείο ανήκει στην Ελληνική Πανταγκανική Κοινότητα και είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική ελληνικό σχολείο μετά το Σαχέτι της Νοτίου Αφρικής. Οι μαθητές του προέρχονται από διάφορες χώρες και τους παρέχεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

Πηγή: Romfea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ