«Του Αϊ Δημήτρη» Το Μαρτύριο και τα Θαύματα του Μυροβλήτη

1
446

«Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος».

Από τους πιο λαοφιλείς αγίους τόσο της Ορθόδοξης όσο και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο μεγαλομάρτυρας Δημήτριος, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Οκτωβρίου.

Είναι γνωστός και ως «Μυροβλήτης», από το μύρο που αναβλύζει από τον τάφο του. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς εγκωμίων του Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, το σώμα του αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου του, «ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο».

Πολυάριθμες είναι οι απεικονίσεις του σε χειρόγραφα, φορητές εικόνες και τοιχογραφίες με σκηνές από το βίο, το μαρτύριο και τα θαύματά του. Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο άγιος Δημήτριος απεικονίζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή με το λευκό άλογο του αγίου Γεωργίου), να φορά πανοπλία Ρωμαίου στρατιώτη και να κρατάει ακόντιο.

Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ.  στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε μάλιστα ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική, αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό, το οποίο και βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε ένθερμος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη. Ενίσχυε τους οικονομικά ανήμπορους συμπολίτες του, προσευχόταν στις συγκεντρώσεις στη Χαλκευτική στοά και ίδρυσε έναν κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ δημητριος μαρτυριο

 

Αγνοώντας το διάταγμα του Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού» και κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα. Όταν εκείνος του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Έτσι φυλακίστηκε, πιθανότατα το 306 μ.Χ., στις υπόγειες «καμάρες» παρά του σταδίου που γειτόνευε με τα δημόσια λουτρά της πόλης.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός, ο Νέστορας (τιμάται στις 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν από τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Δημήτριος, αφού τον ευλόγησε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και τον Λυαίο θα νικήσει και για τον Χριστό θα μαρτυρήσει. Έτσι κι έγινε. Ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο, ανεφώνησε «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοι» και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε όπως ο Δαβίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ δημητριος μαρτυριο

Οργισμένος από την ήττα του εκλεκτού του, ο αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του –  ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Ο άγιος Δημήτριος υπήρξε προστάτης των στρατιωτών, των βοσκών και της γεωργίας (στην ελληνική ύπαιθρο κατά τον Μεσαίωνα) και πολιούχος αρκετών πόλεων της Ελλάδας, της Ελασσόνας, της Ναυπάκτου, της Σιάτιστας κ.ά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η πόλη στην οποία έζησε και μαρτύρησε, η γενέτειρά του Θεσσαλονίκη.

Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μια πόλη όσο ο άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν ο φρουρός της, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων εχθρών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δημητριος μυροβλητης

Ένα ακόμα από τα πολλά θαύματα του αγίου Δημητρίου είναι και το ακόλουθο. Τον 17ο αιώνα ο αγάς των Αθηνών Γιουσούφ σχεδίασε, από τα Προπύλαια της Ακρόπολης όπου κατοικούσε, να ανατινάξει με «λουμπάρδα» (=μεγάλο πυροβόλο) τον παρακείμενο ναό του Αγίου Δημητρίου αλλά και το εκκλησίασμα που είχε συρρεύσει για την πανήγυρη της εορτής του. Ωστόσο ο άγιος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων, καταστρέφοντας και τμήμα του Παρθενώνα! Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ δημητριος τουρκοι ακροπολη

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ