Συγκλονιστικό Θαύμα των Αγίων Αναργύρων: Η πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο!

0
700

Οι δίδυμοι αδελφοί Κοσμάς και Δαμιανός, η μνήμη των οποίων τιμάται την 1η Νοεμβρίου, σπουδαίοι γιατροί του 3ου αι. μ.Χ. και κήρυκες της χριστιανικής πίστεως, θεράπευαν αφιλοκερδώς τους αρρώστους και πραγματοποιούσαν τολμηρές για την εποχή τους εγχειρήσεις. Μάλιστα, δημοσιεύματα σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά, ξένα και ελληνικά, αποδίδουν σ’ αυτούς την πρώτη μεταμόσχευση ποδιού!

Ας παρακολουθήσουμε πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Ο κ. Βασίλειος Κέκης, καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής χειρουργός του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, έζησε στη Βοστόνη το 1962 μια έντονη θρησκευτική εμπειρία, σε σχέση με θαυμαστές θεραπείες των Αγίων Αναργύρων.

Τον Μάιο του 1962 μεταφέρθηκε επειγόντως στο τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη ένα μικρό αγόρι ηλικίας δώδεκα ετών, στο οποίο είχε αποκοπεί το δεξί του χέρι λίγο πιο κάτω από τον ώμο, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση επετεύχθη η ανασυγκόλληση του άκρου και μετά από λίγο καιρό ο μικρός μαθητής επανήλθε στην ομάδα μπέιζ-μπολ του σχολείου του!

Μετά την επιτυχία αυτή ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος της Αμερικής θέλησε να λάβει λεπτομέρειες για το γεγονός και διοργανώθηκε από το νοσοκομείο συνέντευξη Τύπου μετά των χειρούργων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εγχείρηση αυτή. Ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε αν το Massachusetts General Hospital διεκδικούσε την προτεραιότητα για ένα τέτοιο είδος χειρουργικής επέμβασης. Τότε, προς έκπληξη όλων, ο διευθυντής του νοσοκομείου, χειρούργος E.D. Churchill, απάντησε: «Όχι, δεν διεκδικούμε τέτοια προτεραιότητα, διότι μια άλλη ομάδα γιατρών, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, περί το 400 μ.Χ. ακρωτηρίασε το κάτω άκρο ενός άνδρα, που έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησε με ενός άλλου υγιούς από έναν Άραβα, ο οποίο μόλις είχε πεθάνει…».

Beinwunder Cosmas und Damian.jpg

Εν συνεχεία το περιοδικό του νοσοκομείου δημοσίευσε έναν ζωγραφικό πίνακα του 14ου αιώνα, με θέμα: «Το θαύμα του μαύρου ποδιού, των αγίων Κοσμά και Δαμιανού». Το ιατρικό περιοδικό Spectrum της εταιρείας Pfizer, θέλοντας να δημοσιεύσει έναν έγχρωμο πίνακα, ανακάλυψε ότι το θαύμα αυτό έχει εμπνεύσει ιδιαίτερα τη δυτική εικονογραφία και ότι υπάρχουν πλέον των 1.500 ζωγραφικών πινάκων της εποχής της Αναγέννησης σε διάφορα μουσεία (Πινακοθήκη του Μονάχου, Ακαδημία της Φλωρεντίας, Λούβρο κ.ά.) και εκκλησίες της Ευρώπης, οι οποίοι απεικονίζουν το γεγονός της μεταμόσχευσης του μέλους από τους αγίους Κοσμά και Δαμιανό. Στην Ελλάδα, στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Βέροιας, βρίσκεται μια αγιογραφία-τοιχογραφία που απεικονίζει το θαύμα αυτό.

 

Οι εκδοχές του θαύματος

♦ Η εκκλησία που έκτισε ο πάπας Φήλιξ στη Ρώμη προς τιμήν των δύο αγίων είχε κάποιον φύλακα, του οποίου το πόδι αχρηστεύτηκε από καρκίνο. Ο ευλαβής φύλακας λοιπόν είδε στον ύπνο του τους αγίους Κοσμά και Δαμιανό να του εμφανίζονται με αλοιφές και να συζητούν για τη θεραπεία του. «Πού θα βρούμε υγιείς σάρκες για να βάλουμε στη θέση των σάπιων που θα κόψουμε;» είπε ο ένας άγιος. Και ο άλλος του απάντησε: «Σήμερα έθαψαν έναν Μαυριτανό στο κοιμητήριο του Saint-Pierre-aux-Liens. Ας πάρουμε ένα από τα πόδια του και να το δώσουμε στον διακονητή». Οι δύο άγιοι έδωσαν στον φύλακα το πόδι του Μαυριτανού και επέστρεψαν στον τάφο το πόδι του αρρώστου. Εκείνος, όταν ξύπνησε και είδε ότι είχε θεραπευθεί, διηγήθηκε σε όλους το όραμά του και το θαύμα που του συνέβη. Τότε έτρεξαν στον τάφο του Μαυριτανού και διαπίστωσαν ότι ένα από τα πόδια του έλειπε και στη θέση του βρισκόταν το άρρωστο πόδι του φύλακα…

♦ Ο Σεβασμιώτατος Μεσογαίας Νικόλαος παραθέτει μια διαφορετική εκδοχή του θαύματος. Σύμφωνα με αυτήν, κάποιος δούλος, που το πόδι του έπασχε από γάγγραινα και είχε αρχίσει να μυρίζει, επισκέφθηκε τους αγίους στο σπίτι τους. Οι δύο αδελφοί τον έστειλαν στην εκκλησία να προσευχηθεί. Κατά την έκτη ώρα της νυκτός, ο άγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στους αγίους και τους είπε να πάνε στην εκκλησία του αγίου μάρτυρος Κοινοβιάρχου, όπου θα εύρισκαν έναν άνθρωπο θαμμένο πρόσφατα· τους πρόσταξε να του κόψουν το δεξί πόδι και με αυτό να αντικαταστήσουν το άρρωστο του δούλου που προσευχόταν στην εκκλησία. Έτσι κι έγινε. Οι δύο ιατροί έκοψαν το πόδι του νεκρού, έκοψαν και το σάπιο πόδι του αρρώστου από το γόνατο και κάτω και μετά τοποθέτησαν το άρρωστο πόδι του πτώματος επικαλούμενοι το όνομα της Αγίας Τριάδος. Η θεραπεία ήταν άμεση, διαπιστώθηκε από τον άρρωστο και επιβεβαιώθηκε από τον περίγυρό του…

Όπως και να έχει αυτή η ιστορία, ο αντίκτυπός της ήταν τεράστιος. Ασθενείς -χριστιανοί και άπιστοι ανεξαρτήτως- πραγματοποιούσαν ταξίδια για να επισκεφθούν τον τάφο των αγίων και να κοιμηθούν πλησίον του ελπίζοντας σε ίαση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα δύο αιώνες αργότερα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διακήρυττε ότι ο ίδιος είχε θεραπευτεί από θαύμα των αγίων Αναργύρων, μετέφερε τα λείψανά τους στην Κωνσταντινούπολη και έκτισε ναό προς τιμήν τους.

 

Δυο λόγια για το βίο τους

Οι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από τη Συρία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθειά της στη χριστιανική ανατροφή τους.

kosmas

Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως επιδόθηκαν στην ιατρική, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον χωρίς να παίρνουν χρήματα (αργύρια), γι΄αυτό και έλαβαν την προσωνυμία Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν. Αλλά αυτοί δεν δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (μτφρ. Όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς ανήκει στον Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων).

Έτσι ταπεινά, αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά το 303 μ.Χ. στις Αιγές της Κιλικίας και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά. Και η Εκκλησία μας τους τιμά θυμίζοντας σε όλους μας: «Εἰ καὶ παρῆκαν γῆν Ἀνάργυροι δύω,
Πληροῦσιν, ὡς πρίν, καὶ πάλιν γῆν θαυμάτων…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ