Πατριαρχική-Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

0
1585

Στη Θεσσαλονίκη λαμβάνει χώρα τριήμερο δράσεων και παραλλήλων εκδηλώσεων με διακριτικό τίτλο «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Οι εκδηλώσεις και δράσεις αυτές εντάσσονται στους γενικότερους εορτασμούς προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως, Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με σκοπό την ενίσχυση της ιστορικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια αυτά, τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής 06 Νοεμβρίου 2016, Πατριαρχική-Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Ο Όρθρος και η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε σε πανηγυρικό κλίμα. Της Θείας Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ Θεόφιλος, συλλειτουργούντων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου, και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, ως Εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Απολλωνίας και Φιέρ κ. κ. Νικολάου, ως Εκπροσπωπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου, Κωνσταντίνης κ. κ. Αρίσταρχου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, ενώ εκ του Παραθρονίου παρέστη συμπροσευχόμενος ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.

Από το πολυπληθούς εκκλησίασμα που παρευρέθηκε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ξεχώρισαν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και οι εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος με επικεφαλής τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρο Γιάγκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος και ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς και Ιερείς που προσήλθαν και τίμησαν με την παρουσία τους την ημέρα αυτή.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης. Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί σύμφωνα με τους προβλεπόμενους τύπους και η επίσκεψη έλαβε τέλος με την απονομή στον Μακαριώτατο της ύψιστης τιμής της Μητροπόλεως, ήτοι το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ