Θαύματα του Αγίου Νεκταρίου και οι χτύποι στον τάφο του

0
946

Ο άγιος Νεκτάριος, λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα 9 Νοεμβρίου, θεωρείται από τους κατοίκους της Αίγινας – και όχι μόνο – εν ζωή άγιος. Και είναι πράγματι πολλά τα αξιοπερίεργα γεγονότα που συνδέονται με το όνομά του.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος νεκταριος αιγινης

Το 1908 παραιτήθηκε από διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, για λόγους υγείας και γήρατος, και εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στην Αίγινα. Εκεί, επί δεκατρία χρόνια, δεν έπαψε να εργάζεται είτε πνευματικά, υπέρ της εκκλησίας, είτε και χειρωνακτικά για τη διεύρυνση του μοναστηριού. Στάθηκε στους ανθρώπους του νησιού σαν αδελφός και συμπαραστάτης και έγινε άμεσα λαοφιλής χάρη σε δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε.

Αρχικά θεράπευσε έναν δαιμονισμένο νεαρό, κάτι που μαθεύτηκε πολύ γρήγορα, και στη συνέχεια οι χωρικοί τον επισκέφθηκαν ζητώντας του να κάνει λειτουργία και δέηση στον Θεό προκειμένου να βρέξει, γιατί είχε τρία ολόκληρα χρόνια να βρέξει στο νησί, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί εκτεταμένη ανομβρία και οικονομική ζημία. Και με τη δέηση του αγίου, ω του θαύματος, την ίδια κιόλας μέρα άρχισε να βρέχει. Αυτά οι Αιγινίτες τα εξέλαβαν ως θεϊκά σημάδια, με αποτέλεσμα να θεωρούν άγιο τον Νεκτάριο ακόμα και εν ζωή.

Ένα άλλο θαυμαστό γεγονός συνδέεται με τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα», που ο ίδιος συνέθεσε, ένας ύμνος από τους πιο κατανυκτικούς της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία εμφανίστηκε ενώπιόν του στο μοναστήρι της Αίγινας και του ζήτησε να καταγράψει τον ύμνο σε χαρτί.

Αλλά και στο τέλος της ζωής του, όταν νοσηλευόταν στο Αρεταίειο νοσοκομείο (στο οποίο και άφησε την τελευταία του πνοή το 1920), λέγεται ότι στο διπλανό κρεβάτι νοσηλευόταν ένας παραπληγικός, ο οποίος αδυνατούσε να περπατήσει. Όταν όμως ακούμπησε τη φανέλα του κεκοιμημένου αγίου πάνω του θεραπεύτηκε…

Κατά τη μεταφορά του αγίου λέγεται ότι δεν είχε βάρος, ενώ το μέτωπό του ανάβλυζε μύρο. Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο είναι ότι το λείψανό του – παρά τις τρεις ταφές και εκταφές – παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερο από 30 χρόνια…

Μετά την κοίμησή του ετάφη κάτω από τη σκιά ενός πεύκου που είχε φυτέψει ο ίδιος και που υπάρχει μέχρι σήμερα. Καθημερινά, δεκάδες πιστοί προσέρχονται στον τάφο του και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν ακούσει τον θαυματουργό άγιο να μετακινεί ή να χτυπάει από μέσα με τη ράβδο του, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη ζωντανή παρουσία του ανάμεσά μας, ενώ το ίδιο θαύμα λέγεται ότι συμβαίνει και στη Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου όπου φυλάσσεται το χέρι του.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος νεκταριος αιγινης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ