Έσκισε τον ουρανό το F-16 για τη γιορτή του πολιούχου του Ηρακλείου, Αγίου Μηνά

0
585

Με κατάνυξη, θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα το Ηράκλειο τίμησε σήμερα τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη του, Αγίου Μηνά, ενώ εκτός από την πτήση με τους εντυπωσιακούς ελιγμούς του F16 Block 52+ της Ομάδας Ζευς, που απέδωσε τιμές, η ύψωση μιας τεράστιας σημαίας και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοίδιμου αρχιεπισκόπου Τιμοθέου προσέδωσαν ξεχωριστό τόνο στον εορτασμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος μηνας ηρακλειο

Το πρωί, στον μητροπολιτικό ναό, τελέστηκε πολυαρχιερατική λειτουργία, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου, με συλλειτουργούς όλους τους ιεράρχες της Κρήτης, καθώς και τους μητροπολίτες Φιλαδελφείας, Μελίτωνα, Σισανίου και Σιατίστης, Παύλο, και Ρόδου, Κύριλλο.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, αναφέρθηκε στον τιμώμενο άγιο, επισημαίνοντας ότι είναι άγιος του 3ου μ.Χ. αιώνα και ταυτόχρονα διαχρονικός, που χάνεται στα βάθη της ιστορίας, αλλά και διαρκώς βρίσκεται παρών ανάμεσα στους πιστούς. Αφού σημείωσε πως ήταν Αιγυπτιώτης στην καταγωγή, αλλά πολιτογραφήθηκε Κρητικός, αναφέρθηκε στο μαρτύριό του και τόνισε ότι καταγράφηκε προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου και έγινε ίσως το πιο αγαπημένο πρόσωπο των φιλάγιων κατοίκων του ιστορικού Χάνδακα.

Επίσης ο κ. Ευγένιος επισήμανε με νόημα: «Αιγυπτιώτης λοιπόν ο Άγιος Μηνάς και για μας τους Καστρινούς, Κρητικός και Καστρινός, μα πάνω απ’ όλα οικουμενικός, γιατί οι άγιοι δεν ανήκουν σε έναν τόπο και σε μια εποχή. Είναι οικουμενικοί και διαχρονικοί, γιατί ανήκουν στην Εκκλησία που δεν γνωρίζει και δεν εκφράζει φυλετικές και εθνικιστικές διακρίσεις, αλλά και δεν παγιδεύεται στα σχήματα των καιρών του παρόντος κόσμου».

Μετά τη λειτουργία και κατά τη διάρκεια της λιτανείας του ιερού λειψάνου και της σεπτής εικόνας του αγίου στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού αρχιεπισκόπου Κρήτης, Τιμοθέου.

Στη Θεία Λειτουργία, στα αποκαλυπτήρια και τη λιτανεία παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, βουλευτές και ευρωβουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και χιλιάδες πιστοί που είχαν κατακλύσει τόσο τον μητροπολιτικό ναό όσο και τους γύρω δρόμους.

Ηράκλειο: Έσκισε τον ουρανό το F-16 για τη γιορτή του Αγίου Μηνά [vid]

Λίγο αργότερα πολλοί Ηρακλειώτες έσπευσαν στην περιοχή του Καράβολα και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αεροπορική επίδειξη της ομάδας «ΖΕΥΣ» με αεροσκάφος F16 Block 52+ και χειριστή τον ιπτάμενο επισμηναγό Λουκά Θεοχαρόπουλο, που πέταξε από τα Χανιά στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου, όπου με εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από τη θάλασσα έκοψε την ανάσα όσων παρακολούθησαν την επίδειξη, σκορπώντας παράλληλα ρίγη συγκίνησης. Νωρίτερα, στην περιοχή του Καράβολα, λόγω της σημερινής εορτής είχε στηθεί μια τεράστια σημαία διαστάσεων 745,5 τμ βάρους 200 κιλών, που ανήκει στον Μανόλη Βουτσαλά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CretaPost

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ