Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογίας του ΑΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

0
177

Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογίας του ΑΠΘ αναγορεύθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, παρουσία υπουργών, βουλευτών, πανεπιστημιακών, καθηγητών, του περιφερειάρχη, των Αρχών του Στρατού και της Αστυνομίας, καθώς και του προσωπικού της Σχολής και πλήθος κόσμου.

did

Την έναρξη κήρυξε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Μιλτιάδης Δ. Κωνσταντίνου, ο οποίος στην αρχή του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου, τονίζοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρασύρθηκε ποτέ από τις σειρήνες του λαϊκισμού».

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί κομβικό σημείο στη ζωή μου, ευχαριστώ όσους συνετέλεσαν γι’ αυτό σήμερα, αλλά και για τα καλά σας λόγια για το πρόσωπό μου».

«Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνεργασία και αυτό είναι το μήνυμά μου. Η Ιεραρχία πάντα συνεδριάζει σοβαρά, ελεύθερα και προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο με αγάπη του ενός προς τον άλλο», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

Aναφερόμενος δε στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, ο κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε ότι ανακατεύεται σε θέματα που δεν είναι της αποστολής του και ότι επιζητά εξουσία. «Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι πέρα από το έργο μας ανακατευόμαστε στα αλλότρια ή ότι ζητάμε δήθεν εξουσία. Φυσιολογικά δε είναι δυνατό να το κάνουμε αυτό, όταν δεν είναι μας έχει δοθεί τέτοια επιλογής ζωής μέσα στην αποστολή μας… Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά: Άλλο η διακονία, άλλο η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα μίας συνέχειας, μίας πορείας, και στον αγώνα να πάμε στην απέναντι όχθη στρέφω τη σκέψη μου στους εθελοντές». Και σημείωσε ότι «αυτός είναι ένας κόσμος δυνατός» και ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών 900 πρόσωπα μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού για τα συσσίτια. «Σ’ αυτούς ανήκει ο έπαινος, σ’ αυτούς ανήκει η τιμή, εμείς χρησιμοποιούμεθα μετά τη χάρη του Θεού να διακονούμε, να βοηθάμε, ίσως να συντονίζουμε. Αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να τιμήσουμε σήμερα μέσα από την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ