Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε έκθεση για τα 25 χρόνια της Πατριαρχίας του

0
276

Από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου έως και τις 22 του τρέχοντος μήνα, το Ζωγράφειο Σχολείο σε συνεργασία με το Σισμανόγλειο Μέγαρο συνδιοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη».

Η έκθεση φιλοξενείται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, παρουσία του Πατριάρχου.

Πρόκειται για μια έκθεση που, όπως επισημαίνει ο δημιουργός της Ηλίας Κοντοζαμάνης, παρουσιάζει την πορεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της και που «στη διαδρομή μας αυτή θα συναντήσουμε αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφους και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικούς, γιατρούς, στα παλάτια, στις εκκλησιές, στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ίδρυσαν, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερνιαραίους, μουσικούς στις αγορές, στα χαλκοπρατεία, στα καπηλειά του Ιπποδρόμου και στα μαγερειά της Πόλης. Σ’ αυτή τη βόλτα θέλω να πάρω μαζί μου δύο λαούς που ζουν δίπλα δίπλα, γείτονες, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, που μερικές φορές είναι τόσο ίδιοι, που αμφιβάλλω αν οι σύγχρονοι Έλληνες είναι έθνος ανάδελφο. Να επισκεφθούμε την Αγία Θεοδοσία, το Γκιούλ Τζαμί στο Τζιμπαλί και από κει να πάρουμε μια βάρκα για το Κοντοσκάλι, το Κουμκαπί, τη μεγαλύτερη ψαραγορά της Πόλης, κι ύστερα να ανηφορίσουμε για τον Ιππόδρομο, το Ατ Μεϊντάνι στα πολύβουα καπηλειά του, που μυρίζουν ζεστό φαΐ και καπνό από ξύλα, κι ύστερα να σας αφήσω ελεύθερους, να περιηγηθείτε στην Πόλη, στην έκθεση, για να δείτε πρόσωπα που έζησαν εκείνες τις μακρινές εποχές και που ζωντανεύουν μόνο και μόνο για να συναντηθούν μαζί σας και, ίσως, αν τους παρατηρήσετε καλά στα μάτια, ν’ ακούσετε και τις φωνές τους να σας καλούν να γνωρίσετε τον κόσμο τους…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ