Η Πάφος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο

0
449

Στoν τελευταίο σταθμό της επταήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο, την Πάφο, αφίχθη χθες Τρίτη 15 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος.

Τον Πατριάρχη συνόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο κλήρος της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, οι πολιτικές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και αντιπροσωπείες εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Πάφου.

Ο κκ. Ειρηναίος αφίχθη στη Μητρόπολη γύρω στις 10:45, όπου ψάλθηκε δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως στο πρόσωπο του Σέρβου Πατριάρχη καλωσορίζει τον πνευματικό ηγέτη ενός διαχρονικά φίλου λαού που τους συμπαραστάθηκε σε όλες τις δυσκολίες. Αναφέρθηκε επίσης σε ορόσημα του χριστιανισμού που σχετίζονται με την Πάφο, για να σημειώσει πως ο τόπος αυτός ανεδείχθη και πρωτοπόρος στους εθνικούς αγώνες.

«Ήταν η επαρχία μας, μόνο αυτή», είπε χαρακτηριστικά, «που αντιστάθηκε στο ξενοκίνητο πραξικόπημα και με την ολιγοήμερη, έστω, αντίστασή της, έσωσε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και του έδωσε την ευκαιρία να διαφύγει και να συνεχίσει τον αγώνα για επιβίωση του λαού μας στην πατρίδα του και διατήρηση του χριστιανισμού στην Κύπρο».

Ο Πατριάρχης Σερβίας, από την πλευρά του, ανέφερε πως αποτελεί ευλογία Θεού η επίσκεψή του στο νησί της Κύπρου, καθώς και το να πατήσει τα άγια χώματα που πάτησαν οι απόστολοι και τόσοι άγιοι της Εκκλησίας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας επισήμανε πως αισθάνθηκε την αγάπη της Κύπρου προς τον σερβικό λαό, που έζησε παρόμοιες καταστάσεις, και πρόσθεσε πως στη νεότερη ιστορία η χώρα του αναγκάστηκε, όπως και η Κύπρος, να αντισταθεί προς τους ιδίους «υποτιθέμενους φίλους και συμμάχους».

Κατά τους νεότατους χρόνους, όπως απεκόπη βιαίως το βόρειο τμήμα της Κύπρου, έτσι συνέβη και με το νότιο τμήμα της Σερβίας, με αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους, να εκπατρισθούν από τις πατρογονικές τους εστίες και να γνωρίσουν την προσφυγιά, είπε χαρακτηριστικά. Και υπογράμμισε:

«Αν δεν υπήρχε η Ορθόδοξη εκκλησία μας, είναι μέγα ζήτημα τι ονόματα θα φέραμε όλοι μας σήμερα».

O Σέρβος Πατριάρχης αναφέρθηκε και στη σημασία της ενότητας, λέγοντας πως θα μεταβιβάσει την αγάπη του λαού της Κύπρου προς το λαό της Σερβίας.

Πηγή: ΙKypros.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ