Η πάνσοφος νύμφη του Χριστού

0
381

Η αγία Αικατερίνη -και κατά τους υμνολόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αικατερίνα- ήταν μία από τους Μεγαλομάρτυρες της Ορθοδοξίας, που έμεινε ακλόνητη στα πιστεύω της παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη.

Ο υμνωδός την ονομάζει «πανεύφημον νύμφην Χριστού», γιατί η αγία ως μόνον νυμφίον της ψυχής της είχε κάνει τον Χριστό.

aikaterini2

Καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου». Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαϊκής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας. Γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Γι’ αυτό και ονομάζεται «Πάνσοφος», αυτή που κατέχει όλη τη σοφία.

Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης. Από νεαρή ηλικία προσελκύσθηκε από τη χριστιανική διδασκαλία και εργάσθηκε με έντονη δράση και ενθουσιασμό για τη διάδοση του χριστιανισμού, επιτυγχάνοντας πολλά χάρη στη ρητορική της δεινότητα και τις πολλές γνώσεις της.

agiaaikaterini

Η Αικατερίνα ήταν όμως φημισμένη και για το κάλλος της. Πολλοί πλουσιότατοι άρχοντες της συγκλήτου τη ζήτησαν σε γάμο από τη μητέρα της, που ήταν κρυφή χριστιανή εξαιτίας του διωγμού που κίνησε ο Μαξιμιανός. Οι συγγενείς και η μητέρα της τη συμβούλευαν να παντρευθεί, αλλά η κοπέλα αγαπούσε την παρθενία και απέφευγε τις προτάσεις.

Μαθαίνοντας για τη δράση της ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος συγκέντρωσε 50 ρήτορες από όλη την αυτοκρατορία, για να την πείσουν να απαρνηθεί τον Χριστό. Η προσπάθειά του ωστόσο απέβη άκαρπη, καθώς, αντί οι ρήτορες να πείσουν την αγία, πείστηκαν οι ίδιοι από τα δεινά επιχειρήματά της, διότι αυτά ήταν βασισμένα στα ρητά και στις προφητείες των Ελλήνων φιλοσόφων περί της ελεύσεως του Ιησού Χριστού επί της γης.

Όταν ο αυτοκράτορας έμαθε το αποτέλεσμα, οργίσθηκε τόσο που διέταξε τη θανατική καταδίκη όλων των ρητόρων στην πυρά, στο μέσον της πόλης, την δε Αικατερίνη την υπέβαλε σε μαρτύρια μέχρι θανάτου. Κατά την παράδοση, μετά τον αποκεφαλισμό της, από τον αυχένα της έτρεξε γάλα αντί για αίμα…

sina

Το σώμα της αγίας μεταφέρθηκε υπό «πτερύγων αγγέλων» στο όρος Σινά και ανακαλύφθηκε αιώνες μετά (κατά τον 8ο αιώνα) στις παρυφές του όρους από χριστιανούς της Αιγύπτου, οπότε και μεταφέρθηκε στη Μονή του Σινά. Οι Σιναΐτες μοναχοί, με βαθιά ευλάβεια και συγκίνηση περισσή, το τοποθέτησαν στο ναό της μονής σε μαρμάρινη λάρνακα, πάνω από την οποία καίουν εννέα ολόχρυσες κανδήλες. Από τότε η Μονή έλαβε το όνομα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.

Μάλιστα οι επισκέπτες της Μονής Σινά είθισται να λαμβάνουν ως ευλογία και το συμβολικό δακτυλίδι με το μονόγραμμα της αγίας, που σύμφωνα με την παράδοση της πρόσφερε ο Κύριος για την αγνότητά της, ως «αρραβώνα του Πνεύματος».

Σύμβολά της στην αγιογραφία είναι ο ακιδοφόρος τροχός και η αιμοσταγής μάχαιρα (όργανα του βασανισμού της), ο κλάδος φοίνικα, ο ιερός κάλαμος και βιβλία (σύμβολα της πνευματικότητάς της) και το όρος Σινά (ως μέρος της ταφής της).

Σχετική εικόνα

Η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα του Πανεπιστημίου των Παρισίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών εν γένει, βιβλιοθηκονόμων, φιλοσόφων, μυλωνάδων, γανωματήδων, νοσοκόμων, γραμματέων, στενογράφων, βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ακόμα, είναι προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.

Στην Ελλάδα η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Υπάρχει μάλιστα η παράδοση ότι, αν υπάρχει ανομβρία, η αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς. Στις Κυκλάδες οι άγαμες κοπέλες ζυμώνουν αλμυροκουλούρες την ημέρα της εορτής της και τρώνε ένα κομμάτι προτού κοιμηθούν. Το ίδιο βράδυ, αν δουν στο όνειρό τους ότι κάποιος τους δίνει νερό να ξεδιψάσουν, τότε αυτός θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.

Η ημέρα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η 24η Νοεμβρίου, της δε εύρεσης των λειψάνων της η 25η Νοεμβρίου. Εκτός όμως όλων των Σλάβων, που τιμούν ιδιαίτερα μέχρι σήμερα την ημέρα του μαρτυρικού θανάτου της αγίας, οι λοιποί χριστιανοί κατά σύσταση των μοναχών του Σινά συνέπτυξαν σε μία και τις δύο εορτές και όρισαν την 25η Νοεμβρίου ημέρα τιμώμενη της ιερής μνήμης της.

«Τὴν πανεύφημον νύμφην Χριστοῦ ὑμνήσωμεν, Αἰκατερίναν τὴν θείαν καὶ πολιοῦχον Σινᾶ, τὴν βοήθειαν ἡμῶν καὶ ἀντίληψιν…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ