Άγιος Ανδρέας: Ο Πρωτόκλητος Μαθητής του Χριστού

0
405

Ο άγιος Ανδρέας, ο επονομαζόμενος και Πρωτόκλητος, κατέχει ξεχωριστή θέση στη χορεία των αποστόλων και αποτελεί άξιο μιμητή του Ιησού Χριστού, αφού αξιώθηκε να μαρτυρήσει με σταυρικό θάνατο, όπως Εκείνος.

Υπήρξε κατεξοχήν απόστολος των Ελλήνων, αφού από απλοϊκός ψαράς κατέστη «ἁλιεύς τῶν ἀνθρώπων» και αναδείχθηκε μέγας διδάσκαλος του Ευαγγελίου στον ελλαδικό χώρο.

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, στη δυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδος (Γεννησαρέτ). Τόσο ο πατέρας του, ο Ιωνάς, όσο και ο ίδιος ο Ανδρέας (όνομα που σημαίνει ανδρείος, γενναίος), αλλά και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Σίμωνας Πέτρος, εξασκούσαν το επάγγελμα του ψαρά. Έλαβε το τιμητικό προσωνύμιο «Πρωτόκλητος», αφού ήταν ο πρώτος που δέχθηκε την κλήση του Ιησού Χριστού να τον ακολουθήσει. «Εὑρήκαμεν τόν Μεσσία», είχε αναφωνήσει προηγουμένως.

Η παρουσία του αλλά και η σχέση του με τον Κύριο ήταν εξέχουσα – άλλωστε οι ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος και Λουκάς τον αναφέρουν δεύτερο στη χορεία των αποστόλων μετά τον αδελφό του, τον Σίμωνα Πέτρο.

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, ο άγιος Ανδρέας κήρυξε το Ευαγγέλιο στις χώρες παρά τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος), τη Σκυθία, τη Γοτθία, την Κριμαία και την Ιβηρία (σημερινή Γεωργία), καθώς και στην Καππαδοκία, τη Γαλατία και σε όλη σχεδόν τη δυτική Μικρά Ασία (Φρυγία, Μυσία, Βιθυνία). Σύμφωνα μάλιστα με το Συναξάριο της Κωνσταντινουπόλεως κήρυξε και στη Σεβαστούπολη, την Αμισό (Σαμψούντα), την Τραπεζούντα, την Ηράκλεια, την Αμάστριδα, τη Σινώπη και το Βυζάντιο. Μάλιστα στην πόλη του Βύζαντα χειροτόνησε τον Στάχυ, έναν από τους εβδομήκοντα αποστόλους, πρώτο επίσκοπο της πόλεως. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ο ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

andreas

Μετά από αυτή την ιεραποστολική του περιοδεία και, αφού πέρασε από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, έφτασε στην Πελοπόννησο και αφίχθη στην Πάτρα, η οποία την εποχή εκείνη ήταν ειδωλολατρική πόλη και έμελλε να αποτελέσει τον τόπο του σταυρικού του θανάτου.

Στην Πάτρα ο απόστολος Ανδρέας ίδρυσε εκκλησία και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Κατόρθωσε μάλιστα να προσηλυτίσει στον χριστιανισμό τη Μαξιμίλλα, σύζυγο του ανθύπατου Αιγεάτη, την οποία θεράπευσε από μια ανίατη ασθένεια. Ο Ρωμαίος αξιωματούχος εξοργίσθηκε και διέταξε τη θανάτωση του αποστόλου σε σταυρό σχήματος Χ, που ονομάστηκε από τότε «Σταυρός του αγίου Ανδρέα».

Ο άγιος προσδέθηκε μάλιστα από τους δήμιους σφιχτά στον χιαστό σταυρό με το κεφάλι προς τα κάτω. Αλλά και πάνω στον σταυρό ο απόστολος Ανδρέας επί τρία ολόκληρα μερόνυχτα συνέχισε να διδάσκει τους παρευρισκόμενους χριστιανούς. Μεταξύ δε των άλλων τους είπε: «Ἀποτάξασθε πάσας τάς κοσμικάς ἐπιθυμίας, ἀποτινάξασθε τήν ραθυμίαν καί τόν ζόφον ἀπό τῶν καρδιῶν ὑμῶν καί γίνεσθε καθαροί καί τέλειοι, ἄμεμπτοι καί ἀνεπίληπτοι τῷ καθαρῷ Θεῷ ἡμῶν».

Το ιερό λείψανό του, που ενταφιάσθηκε με φροντίδα της Μαξιμίλλας και του τοπικού επισκόπου Στρατοκλή, μεταφέρθηκε το 357 στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Μετά την πτώση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 τμήματα του λειψάνου του μεταφέρθηκαν στο Αμάλφι της Καμπανίας, ενώ το 1461 ο δεσπότης του Μυστρά Θωμάς Παλαιολόγος, προ του οθωμανικού κινδύνου, ανέθεσε τη φύλαξη της κάρας του αγίου στον Πάπα Πίο Β’, ο οποίος την εναπόθεσε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1964 η κάρα του αποστόλου Ανδρέα επιστράφηκε στην Πάτρα, σε μια χειρονομία καλής θελήσεως του Πάπα Παύλου ΣΤ’ προς τους Ορθοδόξους. Στις 19 Ιανουαρίου του 1980 επιστράφηκαν και τεμάχια από τον σταυρό του αγίου. Και τα δύο ιερά κειμήλια φυλάσσονται στο ναό του Αγίου Ανδρέα, που αποτελεί πανελλήνιο προσκύνημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος ανδρεας ναος

Αρχικά στον τόπο του ενδόξου μαρτυρίου του ανεγέρθηκε προς τιμήν του (μεταξύ των ετών 1836-1845) ευρύχωρος τρίκλιτος ναός, ρυθμού βασιλικής, όπου ευρίσκεται και ο τάφος του. Το 1908 θεμελιώθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο νέος ναός του πολιούχου της πόλεως. Ο μεγαλοπρεπής αυτός Ιερός Ναός εγκαινιάσθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1974 υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων. Το μήκος του ναού με τα προπύλαια ανέρχεται σε 59,80 μ., το πλάτος του είναι 51,80 μ. και το ύψος του κεντρικού τρούλου του ανέρχεται σε 46 μ., ο οποίος μάλιστα περιστοιχίζεται από δώδεκα άλλους χαμηλότερους τρούλους – κωδωνοστάσια, που συμβολίζουν τον Ιησού Χριστό με τους 12 μαθητές Του.

Ο απόστολος Ανδρέας είναι επίσης προστάτης άγιος της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, του Μπαρμπέιντος και της Σκοτίας, καθώς και πολιούχος του Αμάλφι της Ιταλίας, της Λούκα της Μάλτας και της Εσγκέιρα της Πορτογαλίας. Η μνήμη του τιμάται στις 30 Νοεμβρίου.

«Ὡς τῶν Ἀποστόλων Πρωτόκλητος, καὶ τοῦ Κορυφαίου αὐτάδελφος, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων Ἀνδρέα ἱκέτευε, εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ