Άγιος Αμβρόσιος: Ο πάνσοφος επίσκοπος Μεδιολάνων

0
212

Ο άγιος Αμβρόσιος ήταν διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς στα Μεδιόλανα της Ιταλίας το 340 μ.Χ. και από μικρός φανέρωνε τη θεοπρεπή συμπεριφορά και πολιτεία του. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Στα Μεδιόλανα ασχολήθηκε με το επάγγελμα του δικαστή. Απέδιδε αντικειμενικά τη δικαιοσύνη, αν και δεν είχε βαπτισθεί ακόμα χριστιανός.

Ο Ουαλεντινιανός, που εξουσίαζε τότε τη Ρώμη και όλη την Ευρώπη, βλέποντας τα πολλά του χαρίσματα τον διόρισε ηγεμόνα όχι μόνο των Μεδιολάνων αλλά ολόκληρης της Ιταλίας. Όταν διορίστηκε, ο βασιλικός επίτροπος Πρόβος του είπε: «Πάρε την εξουσία που σου έδωσε ο βασιλιάς και κυβέρνα όχι σαν κριτής αλλά σαν επίσκοπος», δηλαδή να κυβερνά το λαό με επιείκεια και όχι με αυστηρότητα. Και ο μακάριος Αμβρόσιος κυβερνούσε με γνώση και διάκριση, ώστε όλος ο λαός ήταν ευχαριστημένος.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος αμβροσιος μεδιολανων

Ο Αμβρόσιος με τη ζωή που έκανε άρεσε στον Θεό. Γι’ αυτό και τον αξίωσε να βαπτισθεί χριστιανός, να γίνει έπειτα αναγνώστης και περνώντας σύντομα όλους τους εκκλησιαστικούς βαθμούς, μετά από απόφαση του Ουαλεντινιανού, να χειροτονηθεί επίσκοπος Μεδιολάνων στις 7 Δεκεμβρίου του 374.

Αφού χειροτονήθηκε ο Αμβρόσιος, νήστευε όλη την εβδομάδα -μόνο Σάββατο και Κυριακή έτρωγε-, έκανε πολλές ελεημοσύνες και μοίρασε όλη την περιουσία του πατέρα του στους άπορους και στην Εκκλησία.

Η αρχιερατική ζωή του, εκτός από την προστασία των φτωχών και των δυστυχισμένων, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας σκληρός αγώνας εναντίον των αιρέσεων. Οι αγώνες του μάλιστα κατά των Αρειανών πήραν μεγάλες διαστάσεις, γιατί η αίρεση αυτή κατάφερε να αποκτήσει αρκετούς οπαδούς στα Μεδιόλανα και να εισχωρήσει στα βασιλικά ανάκτορα. Ο Αμβρόσιος ωστόσο αντιστάθηκε θαρραλέα και, όταν του ζήτησαν να φύγει, απάντησε ότι δεν συνηθίζει να εγκαταλείπει το ποίμνιό του. Τέλος η Αυλή υποχώρησε και η Ορθοδοξία υπερίσχυσε.

Ο Αμβρόσιος συγχρόνως ήταν ένας περίφημος διαφωτιστής του λαού με τους λόγους και τα συγγράμματά του – έγραψε έργα ερμηνευτικά της Αγίας Γραφής, ηθικά, δογματικά, επιστολές και ύμνους.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος αμβροσιος μεδιολανωνΌλοι οι ηγεμόνες τον εκτιμούσαν πολύ, μεταξύ δε αυτών και ο Μέγας Θεοδόσιος. Η μεγάλη επιρροή του Αμβροσίου στον Θεοδόσιο φαίνεται από την αιματηρή σφαγή στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης το 390. Τι είχε γίνει τότε; Μετά από διαταγή του Βουθερίκου, που ήταν διοικητής του Ιλλυρικού στρατού της πόλεως, συνελήφθη κάποιος ηνίοχος του ιπποδρόμου και φυλακίστηκε. Επειδή ο λαός απαιτούσε την αποφυλάκισή του και ο Βουθερίκος αρνιόταν, εξερράγη επανάσταση και φονεύθηκε ο Βουθερίκος και άλλοι αξιωματούχοι του. Όταν το έμαθε αυτό ο Θεοδόσιος, οργίσθηκε υπερβολικά και διέταξε να τιμωρηθεί ο λαός με σφαγή. Έγινε πρόσκληση στο λαό να παρακολουθήσει τις ιπποδρομίες και ξαφνικά οι στρατιώτες επιτέθηκαν και σκότωσαν επτά χιλιάδες άτομα! Ο Αμβρόσιος, όταν έμαθε το έγκλημα, ταράχθηκε και αναχώρησε σε ένα ησυχαστήριο, όπου έκλαψε για τον αδικοσφαγέντα λαό και τον αυτοκράτορα. Έγραψε στον Θεοδόσιο και του συνέστησε μετάνοια ειλικρινή, χωρίς την οποία δεν θα του επέτρεπε να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια. Ο Θεοδόσιος, χωρίς να δώσει σημασία στην επιστολή, προσήλθε μετά από λίγες μέρες στο ναό. Ο Αμβρόσιος όμως, όπως μας διασώζει ο ιστορικός Θεοδώρητος, στάθηκε στα πρόθυρα του ναού και εμποδίζοντάς του την είσοδο, έλεγε προς αυτόν, όπως μιμήθηκε τον Δαυίδ στην αμαρτία, να τον μιμηθεί και στη μετάνοια. Ο αυτοκράτορας υποχώρησε και υπέβαλε τον εαυτό του σε οκτάμηνη μετάνοια. Καθ’ όλο τούτο το διάστημα «βασιλικώ κόσμω ουκ εχρήσατο». Τότε με την υπόδειξη του Αμβροσίου εξέδωσε διάταγμα με το οποίο όριζε οι θανατικές ποινές των καταδίκων να μην εκτελούνται πριν από την παρέλευση ενός μήνα από την καταδίκη, ώστε να μένει καιρός ψύχραιμης αναψηλάφησης των αποφάσεων. Τέλος ο Αμβρόσιος, όταν είδε την ειλικρινή μετάνοια του αυτοκράτορα -όταν εισήλθε στο ναό, έπεσε μπρούμυτα και τραβούσε τις τρίχες της κεφαλής του με δάκρυα-, τον συγχώρεσε τα Χριστούγεννα και του επέτρεψε τη Θεία Κοινωνία. Ο Θεοδώρητος μας αναφέρει και άλλο μάθημα που έδωσε ο Αμβρόσιος στον Θεοδόσιο, μη επιτρέποντας σ’ αυτόν να εισέλθει με το ιερατείο μέσα στο ιερό, αλλά υποδεικνύοντάς του μια θέση ανάμεσα στο λαό.

Ο Αμβρόσιος έκανε επίσης και πολλά θαύματα, στη Ρώμη και στα Μεδιόλανα. Η βασίλισσα των Μαρκομάννων (γερμανικός λαός), που πίστευε στα είδωλα, όταν άκουσε την ένθεη πολιτεία του, τον επισκέφθηκε και τόσο ευφράνθηκε από τα λόγια του, ώστε πίστεψε στον Χριστό. Ο Αμβρόσιος την βάπτισε, της έδωσε γραπτώς την ορθόδοξη πίστη και τη δίδαξε πώς να ζει για τη σωτηρία της. Την παρακάλεσε ακόμα να μην αφήσει τον άνδρα της ποτέ να επιτεθεί εναντίον των Ρωμαίων.

Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 57 χρονών, στις 4 Απριλίου του 397, παραμονή του Πάσχα. Αλλά, επειδή η ημερομηνία αυτή θα μπορούσε ενίοτε να συμπίπτει με την Ανάσταση ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 7 Δεκεμβρίου, που χειροτονήθηκε Επίσκοπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ