Επέστρεψε στην Ελλάδα το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης

0
631

Στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Δράμα, επέστρεψε το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης, γνωστό και ως Κώδιξ 1424, που είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας το 1917 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Το ανεκτίμητης ιστορικής αξίας χειρόγραφο κείμενο παραδόθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και την ηγουμένη της Ιεράς Μονής γερόντισσα Αλεξία, ύστερα από μια πολυετή και κοπιαστική προσπάθεια που στόχευε στην επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της μονής.

Οι άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και η συνεχής προσπάθεια του μητροπολίτη Παύλου για την επιστροφή των κειμηλίων απέδωσαν καρπούς και την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της Δράμας, ο πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου αιδεσιμότατος James Nieman παρέδωσε στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον Κώδικα 1424, ο οποίος για εκατό και πλέον χρόνια βρισκόταν στη νόμιμη κυριότητα της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής.

Τι περιλαμβάνει ο Κώδικας

Ο «Κώδικας 1424» (Codex 1424), όπως ονομάζεται το κειμήλιο, αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή. Είχε πουληθεί στις ΗΠΑ το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη και βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου.

Πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας που αφαιρέθηκαν από την Παναγία Εικοσιφοίνισσα και άλλες μονές κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γράφτηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα από τον μοναχό Σάββα. Το χειρόγραφο έχει διαστάσεις 28 επί 18 εκατοστά και στις 674 σελίδες του (337 φύλλα γραμμένα και στις δύο πλευρές, με 29 ως 33 γραμμές ανά σελίδα) περιλαμβάνει το σύνολο της Καινής Διαθήκης. Αιώνες μετά τη γραφή του προστέθηκαν ως σχόλια στα περιθώρια των σελίδων αποσπάσματα κειμένων του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Βασιλείου του Μεγάλου και άλλων.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, είναι ασυνήθιστη η σειρά των βιβλίων της Καινής Διαθήκης όπως παρατίθενται στο χειρόγραφο αυτό. Για παράδειγμα το βιβλίο της Αποκάλυψης, που σήμερα βρίσκεται στο τέλος της Καινής Διαθήκης, εδώ προηγείται των επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ