«Χαρὰν γὰρ Ἄννα ἔνδον κοιλίας φέρεις….»: Αφιέρωμα στη μητέρα της Θεοτόκου

0
607
«Ἑορτάζει σήμερον ἡ οἰκουμένη τὴν τῆς Ἄννης Σύλληψιν, γεγεννημένην ἐκ Θεοῦ· καὶ γὰρ αὐτὴ ἀπεκύησε, τὴν ὑπὲρ λόγον, τὸν Λόγον κυήσασαν».

 

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Αγία Άννα, που ανήκει στα ιερά πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη θεία βουλή της σωτηρίας των ανθρώπων με τη σάρκωση του Θεού Λόγου.

 

Ως εκ τούτου η Αγία Άννα κατέχει περίοπτη θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τιμάται τρεις φορές κατά τη διάρκεια του εορταστικού κύκλου: Στις 9 Δεκεμβρίου στη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου στην Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. (Η Καθολική Εκκλησία την τιμά στις 26 Ιουλίου).

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αγια αννα

Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, έχουμε κάποιες πληροφορίες για τη ζωή της από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδίως το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Περί Νηπιότητας του Σωτήρος.

Το εξελληνισμένο όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα, που σημαίνει «εύνοια, χάρη». Η Άννα καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας και κατοικούσε στη Βηθλεέμ, ονομαζόταν Ματθάν, τη δε μητέρα της την έλεγαν Μαρία. Ο Ματθάν απέκτησε τρεις θυγατέρες, τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα. Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαία. Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και παρακαλούσε τον Θεό να τους χαρίσει ένα. Έχοντας γεράσει πλέον, δεν έχαναν την πίστη τους και οι ικεσίες τους γίνονταν θερμότερες. Και η υπομονετική Άννα έκανε τάμα, «Τὸ γεννησόμενον δοτόν σοι προσάξωμεν». Και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Κύριος απέστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να τους αναγγείλει ότι επρόκειτο σύντομα να εκπληρωθούν στο πρόσωπό τους οι προφητείες και ότι θα γεννούσαν τέκνο που προοριζόταν να καταστεί η αυθεντική Κιβωτός της Καινής Διαθήκης («λαληθήσεται το σπέρμα σου εν όλη τη οικουμένη»).

Στην Ορθόδοξη εικονογραφική παράδοση το θέμα της Συλλήψεως της Θεοτόκου παριστάνεται με τον εναγκαλισμό και τον ασπασμό των γονέων της.

Σχετική εικόνα

Πράγματι λοιπόν η γηραιά πλέον Άννα απέκτησε ένα κοριτσάκι «εξ επαγγελίας, αλλά και κατά τους νόμους της φύσεως» και το ονόμασε Μαριάμ. Αφού απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στον Θεό, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς. Ειρηνικά παρέδωσε στον Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά.

Σύμφωνα με την παράδοση, η θεοπρομήτωρ Άννα πέθανε σε ηλικία 69 ετών και ο Ιωακείμ 80. Η Θεοτόκος ήταν 11 ετών όταν έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της και βρισκόταν ακόμη στο ναό των Ιεροσολύμων.

anna
Την Αγία Άννα την τιμούσαν από πολύ παλιά. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της. Και την τιμάμε όχι μόνο ως μητέρα της Παναγίας αλλά και ως προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών, καθώς η ίδια τεκνοποίησε σε προχωρημένη ηλικία.

Κατά τον 5ο αιώνα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοξία ανήγειρε ναό προς τιμήν της στα Ιεροσόλυμα, ενώ το 550 μ.Χ. ο Ιουστινιανός της αφιέρωσε περικαλλή ναό στην Κωνσταντινούπολη.

Στο όνομά της τιμάται και η αρχαιότερη Σκήτη του Αγίου Όρους. Αριθμεί 50 περίπου ασκητικές καλύβες, ενώ στο Κυριακό της Σκήτης φυλάσσεται ανεκτίμητος θησαυρός το αριστερό πόδι της θεοπρομήτορος.

Αποτέλεσμα εικόνας για σκητη αγια αννα αγιον οροςΤο ιερό λείψανο της Αγίας Άννας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ