Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

1
5340

Την έλευση στην Αθήνα του ιερού σκηνώματος της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, στους πιστούς που παρακολούθησαν τον εσπερινό της παραμονής της εορτής της Αγίας Βαρβάρας στο προσκύνημα του ομώνυμου Δήμου της Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί από τη Βενετία στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου 2017.

Πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων, καθότι για πρώτη φορά στην ιστορία μετά από 1.700 χρόνια το ιερό σκήνωμα μεταφέρεται σε άλλη χώρα εκτός από την Κωνσταντινούπολη, που αρχικά κατατέθηκε, και τη Βενετία, που το φιλοξενεί.

 

«Θα φέρουμε το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης και το Τίμιο Ξύλο με το σύνθημα «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης», διότι Ευρώπη χωρίς τη χριστιανική παράδοση και πίστη, που την οικοδόμησε, δεν δύναται να υπάρξει», τόνισε ο επίσκοπος Φαναρίου, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ενέργειας αυτής και για την οποία έχει ήδη δώσει την άδειά της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως «εάν σήμερα στην Ευρώπη πληρώνουμε ένα τίμημα, είναι γιατί ξεχάσαμε ότι ακριβώς αυτός ο πολιτισμός στηρίζεται στον Χριστό μας και μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη το 1211 από τους Σταυροφόρους, μαζί με πολλούς άλλους θησαυρούς της Βασιλεύουσας, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Pietro Ziani και έκτοτε φυλάσσεται εκεί. Μαζί του θα μεταφερθεί και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγία Ελένη

Η αγία Ελένη είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του χριστιανισμού. Τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σε εκείνη αποδίδεται η εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους, καθώς και η ανάδειξη των εκεί προσκυνημάτων. Κατά το προσκυνηματικό της ταξίδι στους Αγίους Τόπους η αγία Ελένη επιδιδόταν σε πράξεις φιλανθρωπίας συντηρώντας ολόκληρες κοινότητες, ανεγείροντας ιδρύματα κοινής ωφελείας με αυτοκρατορικές επιχορηγήσεις και ιδρύοντας μονές. Αργότερα επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου πέθανε μεταξύ του 327 και 330, σε ηλικία 80 ετών.

Η επίσημη υποδοχή του ιερού σκηνώματος θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο Αιγάλεω, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το ιερό σκήνωμα και το Τίμιο Ξύλο θα εκτεθούν σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας έως και τις 15 Ιουνίου 2017.

Πηγή: Pontosnews.gr

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ