Ο προστάτης της ελευθερίας και του τοκετού

0
195

Η μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Ελευθε­ρίου γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 15 Δεκεμβρίου, μαζί με αυτήν της μητέρας του, αγίας Ανθίας.

Ο βίος και ο μαρτυρικός θάνατος του αγίου 

Ο Ελευθέριος γεννήθηκε στη Ρώμη τον 2ο αιώνα, από πλούσιο πατέρα, τον οποίο έχασε νωρίς. Ανατράφηκε από τη μητέρα του, Ανθία, η οποία είχε γίνει χριστιανή από μαθητές του αποστόλου Παύλου. Από μικρός ο Ελευθέριος ξεχώρισε για την πίστη του και τη θεολογική του επάρκεια. Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε διάκονος, στα 17 του πρεσβύτερος και στα 20 του ο Πάπας Ανίκητος του ανέθεσε τον επισκοπικό θρόνο της περιοχής του Ιλλυρικού.

Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι τη Βρετανία. Έτσι, ο βασιλιάς της, Λούκιος, έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί.

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε τη χριστιανική δράση του Ελευθερίου, διέταξε τη σύλληψή του και τον υπέβαλε σε μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια, σύμφωνα με τους συναξαριστές. Αρχικά διέταξε να τον τοποθετήσουν σε ένα πυρακτωμένο χάλκινο κρεβάτι. Ο Θεός όμως του έστειλε δροσιά και ανακούφισε τους πόνους του. Στη συνέχεια τον τοποθέτησε σε μια πυρωμένη σχάρα, κάτω από την οποία έκαιγαν κάρβουνα, και μετά σε ένα μεγάλο καζάνι με κερί και πίσσα για να τον βράσουν. Και σ’ αυτή την περίπτωση επενέβη η Θεία Πρόνοια, απαλλάσσοντας τον Ελευθέριο από το μαρτύριο. Ούτε το μαρτύριο της ασιτίας ούτε τα άγρια θηρία στο βουνό λύγισαν τον άγιο… Πολλοί μάλιστα από τους βασανιστές του έγιναν χριστιανοί!

Στη Ρώμη ο αυτοκράτορας τον οδήγησε στην αρένα, για να τον κατασπαράξουν τα θηρία, όπως πίστευε. Μία λέαινα και ένα λιοντάρι όμως, που τον πλησίασαν, αντί να του επιτεθούν, άρχισαν να του φιλούν τα πόδια. Εν τέλει και αφού τα φριχτά βασανιστήρια δεν κατέστησαν ικανά να κάμψουν την ακλόνητη πίστη του αγίου, διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του μαζί με τη μητέρα του.

Έτσι ο άγιος Ελευθέριος πέρασε «εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» (δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού).

 

«Ἐλευθέριος, ὡς ἀδουλόνους φύσει,
Σπάθας θεωρῶν, οὐκ ἐδουλοῦτο πλάνῃ.
Δῖον Ἐλευθέριον δεκάτῃ πέφνε φάσγανα πέμπτῃ».

Ο άγιος Ελευθέριος προστάτης των εγκύων και των φυλακισμένων

Ο άγιος Ελευθέριος είναι πολύ θαυματουργός. Ελευθερώνει τους φυλακισμένους αλλά και τις έγκυες. Θεωρείται προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας και του τοκετού, και οι έγκυες τον επικαλούνται, προκειμένου να φτάσουν να «ελευθερωθούν» με τον καλύτερο τρόπο. «Αϊ-Λευτέρη, λευτέρωσέ με», τον θερμοπαρακαλούν και ποτέ τη μέρα της γιορτής του δεν πιάνουν βελόνα στα χέρια τους…

Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας: «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». (Δηλαδή: Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ’ αυτές που έρχονται προσκυνήτριες στο ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα).

Ο άγιος Ελευθέριος τιμάται ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη. Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες οι γυναίκες λένε: «Αϊ Λευτέρη μ’ λευτερώσέ την, Αϊ μου Αύκουλα αυκόλυνέ την». Σε πολλά μέρη, όπως στη Λέσβο, δεν είναι μόνο οι έγκυες που τάζουν άρτους στον άγιο, αλλά και οι μαμές, για να τους «βγαίνουν καλά οι γέννες». Ακόμα, σε περίπτωση δύσκολου τοκετού, οι μέλλουσες μητέρες τάζουν το παιδί τους στον άγιο και του δίνουν το όνομά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ