Αγιορείτικα νέα: Η Μονή Φιλοθέου με την ξακουστή εικόνα της Παναγίας

0
1283

Χτισμένη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην ανατολική πλευρά του Αγίου Όρους, με θέα μέχρι τη θάλασσα και σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τις Καρυές, στέκει η Μονή Φιλοθέου. Παλιότερα ήταν γνωστή και ως Μονή Φτέρης και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αθωνικής Πολιτείας. Ας περιηγηθούμε λοιπόν στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της…

Ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα από τον όσιο Φιλόθεο, μαθητή του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Λίγο αργότερα ο βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Γ’ Βοτανειάτης πρόσθεσε νέα κτίσματα στη μονή και αφιέρωσε πολλά κειμήλια, μεταξύ των οποίων και Τίμιο Ξύλο.

Τον 18ο αιώνα οι Έλληνες ηγεμόνες της Βλαχίας και της Μολδαβίας δώρισαν στη μονή μεγάλα χρηματικά ποσά, με αποτέλεσμα να χτιστούν ξενώνες, κελιά, το καθολικό και πολλά παρεκκλήσια.

Στη μονή αυτή μόνασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός και από αυτήν ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Βαλκανική χερσόνησο για να κηρύξει το λόγο του Θεού και να χτίσει ναούς και σχολεία.

lossy-page1-800px-mount_athos-_monastery_filotheou_and_sea-tif

Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής Φιλοθέου είναι το τυπικό των αγιορείτικων μονών. Περιβάλλεται με συμπαγή τείχη και όλα τα κτίρια βλέπουν σε μια εσωτερική αυλή. Στο κέντρο του αύλειου χώρου βρίσκεται το καθολικό, μπροστά του η φιάλη και ακριβώς απέναντι η Τράπεζα. Γύρω γύρω απλώνονται κτίρια που φιλοξενούν τα κελιά των μοναχών, αποθήκες, εργαστήρια κ.λπ., ενώ υπάρχει και μια νεόχτιστη πτέρυγα, όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη της μονής με τους περίπου 250 χειρόγραφους κώδικες.

Εντός της μονής υπάρχουν τέσσερα παρεκκλήσια και εκτός της μονής έξι. Δύο είναι αφιερωμένα στους Αρχαγγέλους, στον άγιο Ιωάννη Βαπτιστή, στην αγία Μαρίνα (στο κωδωνοστάσιο), στους Σαράντα Μάρτυρες, στον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και στον άγιο Νικόλαο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μονη φιλοθεου αγιο ορος

Η Μονή Φιλοθέου έχει δίπλα στη θάλασσα το Αγίασμα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, το οποίο αναβλύζει διαρκώς με σταθερή ποσότητα και θερμοκρασία.

Μεταξύ των κειμηλίων της ξεχωρίζουν το δεξί χέρι του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, λείψανα άλλων αγίων και μια πολύ γνωστή εικόνα, η Παναγία η Γερόντισσα, που έφτασε στη μονή με θαυματουργό τρόπο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μονη φιλοθεου αγιο ορος

Ωστόσο η Μονή Φιλοθέου ως μέγα θησαύρισμα κατέχει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, που η χάρη της προστατεύει τους πιστούς στα πέρατα του κόσμου. Η εικόνα αυτή βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του καθολικού και δείχνει την Παναγία να αγκαλιάζει γλυκά τον Ιησού. Πρόκειται για μια εικόνα αμφιπρόσωπη, με τη Σταύρωση στο πίσω μέρος.

Σύμφωνα με την παράδοση, τον καιρό του αυτοκράτορα Λέοντα Β’ του Ίσαυρου κι ενώ μαινόταν η εικονομαχία, η ευσεβής χριστιανή Βικτωρία, σύζυγος του βυζαντινού πατρικίου Συμεών, πέταξε την εικόνα στη θάλασσα για να τη διασώσει από την καταστροφή.

Η εικόνα διέπλευσε τα στενά των Δαρδανελλίων και έφτασε στις ανατολικές ακτές του Άθω, όπου βρέθηκε από τον τότε ηγούμενο της Μονής Φιλοθέου. Στο σημείο ανεύρεσης της εικόνας, στο αγκυροβόλιο κάτω από τη μονή, αναπήδησε άγιο νερό από το βρά­χο, το οποίο έκτοτε έχει θεραπεύσει πολλούς παράλυτους και πολλές στείρες γυναίκες.

Το 1713 η Γλυκοφιλούσα Παναγιά απάντησε στις προσευχές του ευλαβούς εκκλησιάρχη Ιωαννικίου, που παραπονιόταν για την ένδεια του μοναστηριού, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αυτή έχει την πρόνοια για τις υλικές ανάγκες της μονής. Το 1800 έσωσε έναν προσκυνητή που έπεσε από τον ξενώνα, που βρισκόταν στον τρίτο  όροφο.

Μεταξύ των αναρίθμητων θαυμάτων που αποδίδονται στην εικόνα της Γλυκοφιλούσας είναι και αυτό της διάσωσης ενός πλοίου προσκυνητών που κινδύνευε να βυθιστεί το 1817 στα ανοιχτά της Ίμβρου κατά τη διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας. Εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκε η Παναγία και κρατώντας η ίδια το πηδάλιο οδήγησε το πλοίο και τους προσκυνητές σε ασφαλές λιμάνι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ