Η Αγία Αναστασία των Μικρασιατών

0
438

H αγία Αναστασία, η επονομαζόμενη και Φαρμακολύτρια, είναι μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη της τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου.

Την είπαν «Φαρμακολύτρια» για δύο λόγους: α) Έδινε φάρμακα και θεράπευε σωματικές και ψυχικές ασθένειες, όπως λέει το Μεγαλυνάριο μιας ακολουθίας της: «Φάρμακα προχέουσα μυστικά ψυχών και σωμάτων θεραπεύεις πάθη δεινά, ω Αναστασία, τη θεία ενεργεία· διό τάς χάριτάς σου πάντες κηρύττομεν». β) Έλυνε τις φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια. Πράγματι η αγία Αναστασία είχε λάβει τη Θεία χάρη να γλιτώνει όσους έπεφταν στα δίχτυα των φαρμακών και των φαρμακευτριών, δηλαδή των μάγων και των μαγισσών.

Η αγία Αναστασία των Μικρασιατών

Η αγία Αναστασία τιμήθηκε και τιμάται ιδιαιτέρως από τους Μικρασιάτες. Κι αυτό καταδεικνύεται αφενός από το μεγάλο προσκύνημα στο ναό της στη Μικρά Ασία αλλά και μετά την Καταστροφή του ’22 με τους νέους ναούς που έχτισαν στο όνομά της οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους. Άλλωστε το όνομα Αναστασία ήταν από τα πιο δημοφιλή των Μικρασιατών και μάλιστα με διάφορα υποκοριστικά, χαρακτηριστικά της γλώσσας τους: Σίτσα, Ανάστα, Αναστασού, Στασώ…

Ονομαστός ήταν ο ναός της στο Χορόσκιοϊ (Πετεινοχώρι), βορειοανατολικά της Σμύρνης. Σύμφωνα με μια παράδοση, ακόμα και το όνομα του χωριού σχετίζεται με την ίδρυση του ναού της αγίας Αναστασίας, καθώς η εύρεση της εικόνας της συνοδεύτηκε από λάλημα πετεινού!

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας στο χωριό Χορόσκιοϊ ήταν σημαντικό κέντρο λατρείας για τους Σμυρναίους αλλα και όλους τους Μικρασιάτες.

Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας ήταν χτισμένη το 1818, σύμφωνα με την επιγραφή που υπήρχε στην εξωτερική πύλη του περιβόλου της: «Αγία Αναστασία 1818 Κτήτωρ Κωνσταντίνος Αλτίνογλου». Εσωτερικά υπήρχε πλούσιος διάκοσμος με πολυελαίους, χρυσά και ασημένια καντήλια, ενώ η εικόνα της θαυματουργής αγίας ήταν καλυμμένη από πολύτιμα αναθήματα.

Στον περίβολο του ναού με το υψηλό κωδωνοστάσιο υπήρχε η θέση όπου βρέθηκε η εικόνα της αγίας και Αγίασμα, ενώ εκεί βρίσκονταν και πάνω από σαράντα δωμάτια που φιλοξενούσαν πιστούς από όλο τον μικρασιατικό χώρο κατά τον εορτασμό της αγίας στις 22 Δεκεμβρίου. Υπήρχαν επίσης κτίρια στα οποία στεγάζονταν: εξατάξια αστική σχολή αρρένων με 5 δασκάλους και 120 μαθητές, τετρατάξια σχολή θηλέων με 3 δασκάλες και 90 μαθήτριες, και το νηπιαγωγείο με 150 παιδιά.

Ο ναός στο Χορόσκιοϊ ήταν σημαντικό κέντρο λατρείας, που συγκέντρωνε πιστούς από όλη τη Μικρά Ασία, ιδιαίτερα κατά την εορτή της αγίας τον Δεκέμβριο. Οι ασθενείς παρέμεναν στα κελιά που προορίζονταν για τους προσκυνητές μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους για διάστημα 40 ή περισσότερων ημερών, μέχρι να γίνει το θαύμα που επιθυμούσαν ή μέχρι να εκπληρώσουν το τάμα τους. Έξω οι έμποροι έστηναν πανηγύρι, ενώ στα σπίτια είχαν το καθιερωμένο λαδερό φαγητό για τη «μεγάλη» μέρα: ρεβιθοντολμάδες, δηλαδή ξερές μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και ρεβίθια αλεσμένα.

Σχετικά με τα θαύματα της αγίας Αναστασίας υπήρχε και η παράδοση πως κάποτε μουσουλμάνοι ληστές περικύκλωσαν το Χορόσκιοϊ, αλλά λόγω της επέμβασής της δεν μπόρεσαν να βρουν το δρόμο για να μπουν στο χωριό…

Η ιερή εικόνα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας που έφεραν οι μικρασιάτες πρόσφυγες από το ομώνυμο Ναό του Χορόσκιοϊ και ευλαβικά φυλάσσεται στον Ναό της Αγίας στον Περισσό Νέας Ιωνίας Αττικής που κτίστηκε από τους ίδιους εις ανάμνηση του Ναού στη Μικρά Ασία. Λόγω του σκούρου χρώματος του προσώπου της Αγίας στην εικόνα, οι Τούρκοι που ευλαβούνταν και αυτοί της Αγία, την αποκαλούσαν ''καρά κιζ'', δηλαδή μαύρο κορίτσι ή μελαχροινούλα.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι Μικρασιάτες μετέφεραν την ιερά εικόνα της αγίας στη νέα τους πατρίδα, στον Περισσό της Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου έχτισαν νέο ναό της αγίας σε ανάμνηση του καταστραφέντος ναού στη Μικρά Ασία. Εκεί πλέον φυλάσσεται η ιερή εικόνα της. (Λόγω του σκούρου χρώματος του προσώπου της αγίας στην εικόνα, οι Τούρκοι που ευλαβούνταν και αυτοί στα άγια χώματα την αποκαλούσαν «καρά κιζ», δηλαδή μαύρο κορίτσι ή μελαχρινούλα).

(Πηγή: Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών)

 

 

Λίγα λόγια για το βίο της αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Κόρη αρχοντικής οικογένειας και χριστιανή από τη μητέρα της, παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων, άντρα άσωτο και φανατικό ειδωλολάτρη. Επειδή δεν φανέρωνε δημόσια, λόγω του ανδρός της, τη χριστιανική της πίστη, βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή έναν λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές πηγαίνοντας στους φυλακισμένους τροφή και χρήματα.

Μετά το θάνατο του συζύγου της από πνιγμό σε ναυάγιο διέθεσε όλα της τα πλούτη, το χρόνο και την αγάπη της στο να βοηθά φτωχούς και φυλακισμένους. Επίσης αφοσιώθηκε στην ενίσχυση του φρονήματος των μελλοντικών μαρτύρων της πίστεως και στην περισυλλογή και ταφή των λειψάνων τους.

Δεν περιορίστηκε μόνο στη Ρώμη, αλλά άπλωσε τη δράση της μέχρι την Ανατολή, έως τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, αφού διέτρεξε το Ιλλυρικό και τη Μακεδονία. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τη διδάσκαλο στον χριστιανισμό για τρεις αδελφές, την Αγάπη, τη Χιονία και την Ειρήνη, που μαρτύρησαν στην πόλη επί Διοκλητιανού.

Καταγγέλθηκε γι’ αυτό στον ηγεμόνα και ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και βασανιστήρια η Αναστασία τελικά ερρίφθη στη φωτιά και παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο. Σύμφωνα με τα συναξάρια, το τίμιο σώμα της το παρέλαβε μια ευσεβής αρχόντισσα και το ενταφίασε στον κήπο της οικίας της. Αργότερα έχτισε εκεί χριστιανικό ναό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ