Γιατί ο Χριστός επέλεξε για τη Βάπτισή Του τον Ιορδάνη ποταμό;

0
658

Στις 6 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τη δεσποτική γιορτή της Βάπτισης του Κυρίου μας, του Ιησού Χριστού, στον Ιορδάνη ποταμό. Και, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, τα νερά του ποταμού βλέποντας τον Χριστό να βαπτίζεται χωρίς ενδύματα, στράφηκαν από την άλλη πλευρά.

Ακόμα και σήμερα, την ημέρα των Θεοφανείων, όταν γίνεται ο αγιασμός στον Ιορδάνη και πέφτει ο Σταυρός στο νερό, τα νερά του αλλάζουν φορά! Αυτό συμβολίζει τη μεταστροφή και τον αγιασμό όλης της φύσης.

Γιατί ωστόσο ο Ιησούς επέλεξε για τη βάπτισή του αυτόν τον ποταμό της Παλαιστίνης;

Καταρχήν ο Ιορδάνης είναι ο πιο σημαντικός ποταμός της Αγίας Γης και αποτελεί την κύρια υδατική αρτηρία του Ισραήλ. Σχηματίζεται από τρία υδάτινα ρεύματα και στις όχθες του, απέναντι από την Ιεριχώ, χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν τον διαβούν για να εισέλθουν στη Γη της Επαγγελίας.

Από την άλλη πλευρά, στον ποταμό αυτό είχαν γίνει πολλά θαύματα. Όπως αυτό που συνέβη όταν διήλθε από τον Ιορδάνη ο Ιησούς του Ναυή με την Κιβωτό, την οποία την κρατούσαν οι δώδεκα ιερείς. Με εντολή του Ιησού του Ναυή μπήκαν οι ιερείς με την Κιβωτό στο νερό και τότε έγινε κάτι παράδοξο: Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω και απέμεινε τόσο νερό, όσο ήταν αρκετό για να βραχούν οι ιερείς μόνο μέχρι τον αστράγαλο. Και έτσι έμειναν τα νερά έως ότου πέρασαν όλοι οι Εβραίοι!

Επίσης, όταν ο Προφήτης Ηλίας πέρασε τον Ιορδάνη με τον Ελισσαίο, πάλι ο ποταμός έγινε σαν στεριά. Ο Προφήτης Ηλίας «χτύπησε» με την μηλωτή του τον ποταμό και άνοιξε στο μέσον του δρόμος, ώστε πέρασαν και οι δύο χωρίς να βραχούν. Τότε ο Ηλίας ανελήφθη στους ουρανούς με άμαξα πύρινη και με τέσσερα άλογα πύρινα και άφησε τη μηλωτή του στον Ελισσαίο. Προσπάθησε κατόπιν ο Ελισσαίος να «χτυπήσει» τα νερά, για να περάσει πάλι πίσω, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τότε επικαλέστηκε τον Θεό του Ηλία και αμέσως επαναλήφθηκε το θαυμαστό αυτό γεγονός…

Ένα ακόμα θαύμα συνέβη όταν ένας στρατηγός του Βασιλιά της Συρίας, ο Νεεμάν, είχε λέπρα και πήγε στον Προφήτη Ελισσαίο να τον θεραπεύσει. Εκείνος, όμως, καθόλου δεν τον συνάντησε, αλλά του διεμήνυσε να πάει να λουστεί στον Ιορδάνη ποταμό και θα γίνει καλά. Αυτός θύμωσε αρχικά, για την αντιμετώπισή του από τον Προφήτη, αλλά στο τέλος υπάκουσε και έγινε πράγματι εντελώς καλά.

Κάποτε, πάλι, πήγαν ξυλοκόποι στην όχθη του Ιορδάνη, για να κόψουν ξύλα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Προφήτης Ελισσαίος. Εκεί, καθώς έκοβαν τα ξύλα, ξεκόλλησε ο πέλεκυς από τη λαβή και έπεσε το σιδερένιο μέρος του τσεκουριού μέσα στο ποτάμι. Τότε ο Προφήτης πήρε την ξύλινη λαβή και την ακούμπησε στο χείλος του ποταμού και είπε: «Δείξε θαύμα, Θεέ μου». Και αμέσως ξεπήδησε το σιδερένιο μέρος από το ποτάμι, μπήκε στο μέσο της λαβής και έγινε ως Σταυρός! Σε ένα τροπάριο του Κοσμά του Μελωδού αναφέρεται αυτό το θαύμα που ήταν η προτύπωση του Αγίου Βαπτίσματος, αλλά και του Τιμίου Σταυρού: «Ο βυθώ κολπωσάμενος, τέμνουσαν ανέδωκεν Ιορδάνης ξύλω, τω Σταυρώ και το Βαπτίσματι, την τομήν της πλάνης τεκμαιρόμενος».

Και πολλά ακόμα θαύματα έγιναν, όπως ο Γεδεών ο Κριτής που πέρασε τον Ιορδάνη χωρίς να βραχεί ή και ο Ιακώβ, ο υιός του Ισαάκ, που και αυτός πέρασε τον ποταμό με μία ράβδο, όπως λέει ο ίδιος: «Εν γαρ τη ράβδω μου ταύτη διέβην τον Ιορδάνην».

Πηγές: newsbomb.gr – dogma.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ