Σε μουσείο θα μετατραπεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Οσμανελί

0
355

Σε μουσείο αναμένεται να μετατραπεί, αφού πρώτα αποκατασταθεί, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην περιοχή Οσμανελί της μεσοδυτικής επαρχίας Μπιλετζίκ της Τουρκίας, αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι τα έργα αποκατάστασης της εκκλησίας έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας, θα ξεκινήσουν εντός του έτους και θα διαρκέσουν δύο περίπου χρόνια.

Ο Δήμαρχος του Οσμανελί Μουνίρ Σαχίν δήλωσε ότι η πόλη, που παλαιότερα ονομαζόταν Λεύκες, έχει ιστορία 8.000 περίπου χρόνων, στη διάρκεια των οποίων αρκετοί πολιτισμοί άφησαν το στίγμα τους με πολλά ιστορικά κτήρια, μεταξύ των οποίων και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία στην αρχαιότητα υπήρχε ναός, ενώ με την εμφάνιση του χριστιανισμού ο ναός αυτός μετατράπηκε σε εκκλησία, η οποία όμως, εξαιτίας φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών, καταστράφηκε. Η σημερινή εκκλησία, μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, χτίστηκε από έναν Ούγγρο μηχανικό την περίοδο 1876-78. Στέκει ακόμη όρθια, αλλά είναι σχεδόν ερειπωμένη.

Μετά την έγκριση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την περιοχή επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συναίνεσε από κοινού με τον δήμαρχο της πόλης κ. Σαχίν, μετά την αποκατάσταση η εκκλησία να μη λειτουργήσει ως θρησκευτικός χώρος λατρείας, αλλά ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της Τουρκίας, το έργο αποκατάστασης της εκκλησίας κυμαίνεται από 2 έως 3 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ