Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας: Ο στύλος της Ορθοδοξίας

0
549

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου Αθανασίου, που ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ονομάσθηκε Μέγας καθώς διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού.

Ο Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από γονείς χριστιανούς. Υπάρχει ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν ήταν ακόμα παιδί, βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών, τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος, γεμάτος θαυμασμός γι’ αυτό το αυθόρμητο έργο του νεαρού παιδιού, λέγεται ότι αναγνώρισε ως έγκυρες όλες τις βαπτίσεις του. Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη γενική μόρφωσή του. Με τον καιρό ο Αθανάσιος έγινε γραμματέας του επισκόπου και σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος.

Όταν άρχισε τη θρησκευτική του δράση, η Αλεξάνδρεια ήταν ανάστατη από τη διδασκαλία του τοπικού πρεσβυτέρου Άρειου, που δίδασκε ότι ο Χριστός δεν ήταν θεός, αλλά κτίσμα του Θεού. Κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο ο Αθανάσιος έλαμψε χάρη στη ρητορική του δεινότητα και τη μαχητικότητά του, με αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί σε Ανατολή και Δύση. Έγινε το σύμβολο για τους ορθοδόξους στον αγώνα τους κατά των κακοδοξιών του Αρείου και σύμφωνα με τη διδασκαλία του συντάχθηκαν τα πρώτα επτά άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως».

Μετά την κοίμηση του πνευματικού του πατέρα και επισκόπου Αλεξανδρείας Αλεξάνδρου, με σύμφωνη απόφαση κλήρου και λαού χειροτονήθηκε επίσκοπος (εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε Πατριάρχης) σε ηλικία 33 ετών. Ο Αθανάσιος ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και συνέχισε τον αγώνα του κατά του Αρειανισμού, αλλά υψηλά ιστάμενοι οπαδοί του Αρείου κατόρθωσαν να τον εξορίσουν. Το 337, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ανακλήθηκε από την εξορία και γύρισε θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια.

Όμως, οι εχθροί του δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Αθανάσιος εξορίστηκε τέσσερις φορές, αλλά ύστερα από επίμονη απαίτηση του λαού της Αλεξάνδρειας επανερχόταν στον πατριαρχικό θρόνο. Διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας επί 46 έτη, 16 από τα οποία τα πέρασε στην εξορία, πότε στη Δύση (Ρώμη, Ακηλυία, Νύσσα κ.λπ.) και πότε στην έρημο. Κοιμήθηκε το 373, σε ηλικία 78 ετών.

Συνέγραψε πολλά έργα, λόγους και επιστολές, για να αντικρούσει τους ειδωλολάτρες και τους αρειανούς. Στην 39η Εορταστική Επιστολή του απαριθμεί τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, γεγονός που αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη εμφάνιση του Κανόνα με τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα. Έγραψε μεταξύ άλλων και τη βιογραφία του δασκάλου και φίλου του Μεγάλου Αντωνίου.

Τμήματα των λειψάνων του βρίσκονται στο ναό του Αγίου Ζαχαρία στη Βενετία και στον Κοπτικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο.

Είναι πολιούχος άγιος του Διδυμότειχου, της Ιστιαίας και της Αμφιλοχίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ