Ο βίος του Αγίου Τιμοθέου του Αποστόλου εκ των εβδομήκοντα

0
176

Στις 22 Ιανουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου Τιμοθέου, ενός εκ των εβδομήκοντα αποστόλων, που σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων και τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του.

Το όνομα Τιμόθεος είναι ελληνικό και σημαίνει «αυτός που τιμά τον Θεό», αλλά και «αυτόν που τιμά ο Θεός». Γεννημένος στα Λύστρα της Λυκαονίας από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα, την Ευνίκη, έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και η γιαγιά του, η Λωίδα, τον ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τα Λύστρα, εκτίμησε τα πνευματικά χαρίσματα και τον φλογερό ιεραποστολικό ζήλο του Τιμοθέου, τον διαπαιδαγώγησε κατάλληλα και τον πήρε συνοδό του στη Β΄αποστολική περιοδεία.

Έτσι ο Τιμόθεος έζησε από κοντά όλες τις περιπέτειες του Αποστόλου των Εθνών για τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος. Συχνά αναλάμβανε να φέρει εις πέρας λεπτές αποστολές που του ανέθετε ο Παύλος και υπήρξε μάλιστα συναιχμάλωτός του κατά την πρώτη φυλάκισή του στη Ρώμη.

Σύμφωνα με πληροφορία της Α’ Τιμ. 1, 3, ο Παύλος άφησε τον Τιμόθεο στην Έφεσο, για να προστατεύσει τους πιστούς από ετεροδιδασκαλίες, και κήρυξε το λόγο του Κυρίου ως Επίσκοπος της εκεί Εκκλησίας.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Παύλου ο Τιμόθεος συνέχισε την ιεραποστολική του δράση στην Έφεσο, μαρτύρησε δε επί Δομιτιανού ή Νέρωνα κατά τη διάρκεια μιας γιορτής της Αρτέμιδος, «τυπτόμενος με ρόπαλα από τον ειδωλολατρικό όχλο», επειδή κατέκρινε τα όργιά τους.

Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε το 356 μ.Χ. επί Κωνσταντίου στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Αποτμήματα του ιερού λειψάνου του βρίσκονται στις Μονές Παντελεήμονος Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Κύκκου Κύπρου, στο Κοπτικό Πατριαρχείο της Αιγύπτου και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ