Η Οσία Ξένη της Νίκαιας: Ένας ιστορικός τόπος βαμμένος με αίμα

0
789

Στις 24 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη και της οσίας Ξένης εκ Ρώμης, που γεννήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Ας δούμε λίγα στοιχεία για τη ζωή της για να ανακαλύψουμε πώς από τη Ρώμη έφτασε στα μέρη μας αλλά και γιατί μία από τις εκκλησιές της έγινε ευρύτερος τόπος μαρτυρίου…

Το αρχικό της όνομα ήταν Ευσεβία. Οι γονείς της ήταν επιφανείς ειδωλολάτρες. Μέσα στο αρχοντικό της υπήρχαν πολλές δούλες – δύο από αυτές ήταν χριστιανές. Αυτές λοιπόν ανέλαβαν, με πολλή προσευχή, να κατηχήσουν τη νεαρή Ευσεβία, που λίγο πριν το γάμο της αποφάσισε να φύγει κρυφά σε άγνωστο μέρος, όπου θα μπορούσε να αφοσιωθεί στη λατρεία του Χριστού.

Γιατί η Ευσεβία έγινε Ξένη

Η νεαρή Ευσεβία αποφάσισε να αλλάξει το όνομά της με κάποιο άλλο που θα ήταν σχετικό με την περιπέτειά της και θα εξέφραζε τον ψυχικό της κόσμο. Κι αυτό ήταν το όνομα Ξένη. Ξένη, γιατί ξένη ήταν στα μέρη που ταξίδευε. Ξένη γιατί ξενιτεύθηκε, γιατί ήθελε να παραμείνει ξένη μέσα στον κόσμο, απαρατήρητη. Ξένη προς την κακία. Ξένη, για να θυμάται το χρέος της ξενίας, της φιλοξενίας προς τους ανθρώπους.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσιας ξενης

Κι από τη Ρώμη στα Μύλασα της Μικράς Ασίας…

Μαζί με τις δύο θεραπαινίδες της και υπό τη σκέπη της θείας πρόνοιας συνάντησαν στο δρόμο τους τον ιερομόναχο Παύλο. Έτσι έφτασαν στα Μύλασα της Μικράς Ασίας. Εκεί η οσία έδινε το «παρών» στους φτωχούς, στους αρρώστους και στους φυλακισμένους. Φρόντιζε για τη φιλοξενία των γυναικών, για την επιτήρηση των θυρών του ναού κατά την ώρα της λατρείας και είχε την επίβλεψη των χριστιανών γυναικών, τις οποίες συμβούλευε και νουθετούσε σαν διακόνισσα. Έπαιρνε δε ενεργό μέρος στο Μυστήριο του Βαπτίσματος.

Το στεφάνι από αστέρια στον ουρανό την ημέρα της κοιμήσεώς της

Στην πόλη αυτή η οσία Ξένη έχτισε ναό προς τιμήν του πρωτομάρτυρος Στεφάνου, ενώ στη συνείδηση των αδελφών είχε ήδη επιβληθεί ως αγία. Αυτό το διακήρυξε και ο Θεός την ημέρα της κοιμήσεώς της με τον πιο θαυμαστό τρόπο. Ήταν μεσημέρι, κανένα σύννεφο δεν σκίαζε τον ορίζοντα και ο ήλιος έλαμπε. Τότε ακριβώς φάνηκε στον ουρανό ένα στεφάνι από αστέρια, που στο κέντρο είχε ένα σταυρό λαμπρό – από αστέρια κι αυτό. Το αλλόκοτο αυτό φαινόμενο το είδαν όλοι οι κάτοικοι των Μυλάσων και των περιχώρων. Το παρατήρησαν με προσοχή, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν τη σημασία του. Εκείνη την ημέρα γιόρταζε το χωριό Λευκή, προάστιο των Μυλάσων, τη μνήμη του Αγίου Εφραίμ, που έζησε και κοιμήθηκε στα Μύλασα. Οι προσκυνητές είδαν κι αυτοί το λαμπρό στεφάνι με το ίδιο δέος και με την ίδια απορία. Την εξήγηση έδωσε ο επίσκοπος Παύλος, που ήταν παρών στην πανήγυρη: «Η κυρία Ξένη κοιμήθηκε και γι’ αυτό φάνηκε τέτοιο σημάδι θαυμαστό…».

Κι από την Καρία στην Ελλάδα…

Το ιερό λείψανο της οσίας Ξένης έμεινε πολλά χρόνια στη γη της Καρίας. Κάποτε όμως παρέστη ανάγκη να γίνει μετακομιδή. Έτσι μεταφέρθηκε στη θρακική πόλη Σηλυβρία, στον εκεί Μητροπολιτικό Ναό.

Στα 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Έλληνες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στη μητέρα πατρίδα. Πρωταρχική τους φροντίδα ήταν να διασώσουν και να πάρουν μαζί τους και τα ιερά λείψανα των αγίων τους.

Έτσι το ιερό λείψανο της οσίας Ξένης μεταφέρθηκε στην Καβάλα, όπου η κάρα της φυλάσσεται μέχρι σήμερα στο ναό του Τιμίου Προδρόμου. Η οσία Ξένη απέκτησε μεγαλοπρεπή ναό και στη Θεσσαλονίκη, που πανηγυρίζει τη μνήμη της.

IMG_2349

Ο ιερός ναός της Οσίας Ξένης στη Νίκαια

Αποτμήματα των λειψάνων της οσίας Ξένης μεταφέρθηκαν και στη Νίκαια του Πειραιά, έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους εγκατάστασης των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Εδώ οι Μυλασείς, με πρωτοβουλία του Επισκόπου Σεβαστείας Γερβασίου και του Αρχιμανδρίτου Φιλαρέτου, ανήγειραν μεγαλοπρεπή ναό στο όνομά της και έκτοτε τιμούν τη μνήμη της κάθε χρόνο, στις 24 Ιανουαρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

*********************************************************************

Και πώς ο χώρος αυτός έγραψε ιστορία…

Ωστόσο η πλατεία της Οσίας Ξένης στη Νίκαια, ακριβώς μπροστά από το ναό της, είναι συνδεδεμένη και με μια μαύρη μέρα της ιστορίας μας. 17 Αυγούστου του 1944. Στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν Έλληνες αγωνιστές από τα προσφυγικά των φτωχογειτονιών, για να οδηγηθούν στη συνέχεια μερικά στενά παραπέρα, στη Μάντρα της Κοκκινιάς, και να εκτελεστούν από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών…

Η πλατεία της Οσίας Ξένης σπαρμένη με πτώματα στις 24 Σεπτεμβρίουτου 1944, ημέρα του μνημοσύνου

(Η πλατεία της Οσίας Ξένης σπαρμένη με πτώματα).

Στη μαρτυρική τούτη πλατεία, ακριβώς μπροστά από τη Μητρόπολη Νίκαιας, βρίσκεται το ηρώο που αποδίδει φόρο τιμής στους πεσόντες. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στη μαρτυρική εκείνη μέρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για πλατεια οσια ξενη ηρωοΑποτέλεσμα εικόνας για μαντρα κοκκινιας

(Η Μάντρα της Κοκκινιάς. Ο τόπος των εκτελέσεων ήταν ένα παλιό ανενεργό ταπητουργείο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ