Οσία Ξένη, η δια Χριστόν Σαλή: Μια μοναδική ιστορία αυταπάρνησης

0
256

«Σ’ ἐσένα, ὢ περιπλαμένη ξένη, Χριστὸς ὁ Κύριος μας ἔδωσε μιὰ διακαὴ μεσίτρια γιὰ ὅλους μας. Ἔχοντας λάβει στὴ ζωή σου βάσανα καὶ θλίψη, καὶ ὑπηρετώντας τὸ Θεὸ καὶ τοὺς ἀνθρώπους μὲ ἀγάπη, ἐσὺ ἀπέκτησες μεγάλη παρρησία στὸ Θεό».

Στην αντίληψή μας είναι αδιανόητο να απαρνηθεί κανείς το συμφέρον του και την κοινωνική του επιφάνεια για την ελπίδα των αιωνίων αγαθών. Ωστόσο μέσα στους κόλπους της Ορθοδοξίας μας διακρίθηκαν κάποιες πνευματικές μορφές που, διαφοροποιημένες από τον κόσμο σχεδόν σε όλα, απαρνήθηκαν τα επίγεια αγαθά και αυτοταπεινώθηκαν συνειδητά. Τους ονόμασαν «δια Χριστόν σαλούς», δηλαδή τρελούς. Πρόκειται για τους πλέον ασυμβίβαστους αγίους, αυτούς που τόλμησαν να κάνουν την καθημερινότητά τους μια συνεχή μαρτυρία της Βασιλείας του Θεού. Πράγματι, ο δια Χριστόν σαλός είναι το πνευματικό ξυπνητήρι για όλους τους εφησυχάζοντες χριστιανούς…

Μια εξέχουσα μορφή της Ορθοδοξίας μας, η ευλογημένη δούλη του Θεού οσία Ξένη, που η μνήμη της εορτάζεται στις 24 Ιανουαρίου, ανήκε σ’ αυτούς που είναι «πτωχοί τω πνεύματι» και τα σαράντα πέντε χρόνια της ασκητικής της ζωής δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια απόκτηση του Αγίου Πνεύματος και μια καθίδρυση της Βασιλείας των ουρανών στην καρδιά της. («Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών»).

Όπως διαβάζουμε στον Ορθόδοξο Συναξαριστή, η οσία Ξένη γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1730 και ως νεαρή όμορφη κοπέλα παντρεύτηκε τον Αντρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ, που είχε τον βαθμό του συνταγματάρχου και ήταν πρωτοψάλτης στη βασιλική αυλή. Ζούσαν πολύ ευτυχισμένοι μαζί. Αλλά ξαφνικά ένα φοβερό χτύπημα, σαν κεραυνός εν αιθρία, ο αναπάντεχος θάνατος του αγαπημένου συζύγου, κεραυνοβόλησε την Ξένια Γκριγκόριεβνα. στα είκοσι έξι της χρόνια. Αυτό φυσικά ήταν πολύ οδυνηρό για την Ξένια. Ο Αντρέας δεν είχε ποτέ εξομολογηθεί και λάβει Θεία Κοινωνία έως πριν πεθάνει, και εκείνη ανησυχούσε τρομερά για την ψυχή του.

Μετά την ταφή του η Ξένια εξαφανίστηκε από την Αγία Πετρούπολη για οκτώ χρόνια. Πιστεύεται ότι αυτό το χρονικό διάστημα το πέρασε σε ένα ερημητήριο ή σε ένα μοναστήρι, μαθαίνοντας το δρόμο της πνευματικής ζωής.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσια ξενη τοιχογραφια

Όταν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, χάρισε τα υπάρχοντά της -το σπίτι της, τα χρήματά της, τα όμορφα ρούχα της-, και άρχισε να βεβαιώνει σε όλους ότι ο σύζυγός της δεν πέθανε, αλλά ότι πέθανε αυτή! Φόρεσε τα ρούχα του νεκρού συζύγου της και άρχισε να ονομάζει τον εαυτό της Ανδρέα Φεοντόροβιτς. Οι συγγενείς της τη θεώρησαν για παράφρονα και στράφηκαν στις Αρχές, ωστόσο οι Αρχές μετά από συζήτηση μαζί της συμπέραναν ότι ήταν πολύ καλά στα λογικά της…

Τι συνέβη πράγματι με την Ξένη Γκριγκόριεβνα; Ασφαλώς μια πλήρης πνευματική αντιστροφή. Βάζοντας τα ρούχα του συζύγου της και παίρνοντας το όνομά του ήταν, κατά τη γνώμη της, σαν να παρατεινόταν η δική του ζωή στο πρόσωπό της, για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες του με τη δική της αφιερωμένη στον Θεό ζωή. Τώρα αυτή παρουσίαζε τον εαυτό της στον κόσμο με τη δύσκολη υπηρεσία του Θεού ως «κατά Χριστόν τρελή».

Αποτέλεσμα εικόνας για οσια ξενη

Ζούσε πλέον χωρίς σπίτι, περιπλανώμενη στους δρόμους της πόλης και εμπαιζόμενη από πολλούς. Η μόνη τροφή της προερχόταν από γεύματα και το βράδυ αποσυρόταν σε έναν αγρό έξω από την πόλη και εκεί γονατιστή προσευχόταν ως το πρωί. Πολλοί αγαπούσαν αυτήν την ήσυχη και ταπεινή δούλη του Θεού. Αρκετοί τη λυπόντουσαν και της έδιναν ελεημοσύνη, αλλά αυτή δεν την έπαιρνε. Εάν δεχόταν κανένα μικρό κέρμα, αμέσως το έδινε σε κάποιον φτωχό ζητιάνο. Σιγά σιγά οι άνθρωποι της πόλης παρατήρησαν τα σημάδια αγιότητάς της.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1761, την παραμονή της Γεννήσεως του Χριστού, η μακαρία Ξένη περιερχόταν τους δρόμους της πρωτεύουσας και έλεγε στον καθένα να κάνει τηγανίτες. Την επομένη ακούστηκε το φοβερό νέο: Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ Πέτροβα πέθανε ξαφνικά – και οι τηγανίτες θα ήταν για την αγρυπνία της…

Σαράντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του άντρα της, η οσία Ξένια αναπαύθηκε εν ειρήνη, στην ηλικία των εβδομήντα ενός ετών, κάπου στα 1800. Ο τάφος της έγινε αμέσως τόπος προσκυνήματος και πολλοί προσκυνητές έπαιρναν χώμα από αυτόν ως ευλογία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ